Bridget Jones

Güncelleme Tarihi:

Bridget Jones
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 14:51

Ortak adları Bridget Jones Kuşağı... ABD'nin ve Avrupa'nın en büyük şehirlerinde yaşıyorlar. Çok çalışıp, iyi para kazanıyorlar. Yaşları 20-40 arasında değişiyor. Evlenmek için 80 yaşına kadar zamanları olduğunu düşünüyorlar. Pazarlama analistlerinin gözdeleri haline gelmiş durumdalar. Çünkü 'yaratıcı ekonomi'ye onlar yön veriyorlar. ABD ve Avrupa piyasalarındaki son trend; Bridget Jones ekonomisi...

2000 yılının başında İngiltere'de bir kitap yayınlandı. Önceleri pek ilgi görmedi ancak bir süre sonra kitap yok satmaya başladı. Defalarca yeniden basıldı. Kitabı okuyan kitlenin büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyordu. ‘‘Bridget Jones'un Günlüğü‘‘nün şöhreti kısa zamanda dünyaya yayıldı. Hollywood her zaman olduğu gibi bu durumdan 'tam zamanında' yararlanmayı bildi ve hemen her kadının kendinden bir parça bulduğu Bridget Jones karakteri 2001'de beyaz perdede hayat buldu.

Film kendisinden büyük başarı bekleyen Hollywood yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratmadı. Gösterime girdiği hemen her ülkede en çok izlenenler sıralamasında ilk sıralarda yer aldı. Kitabın yarattığı etki öylesine büyüdü ki dünya 20'li ve 30'lu yaşlarında, yalnız yaşamayı seçen, kariyer düşkünü kadınlardan oluşan Bridget Jones Kuşağı'nın doğuşuna tanık oldu.

The Economist Dergisi'nin haberine göre Bridget Jones'lar şimdilerde pazarlama analistlerinin gözdesi. Çünkü 'yaratıcı ekonomi' olarak adlandırılan yayıncılık, reklamcılık, eğlence ve medya sektörlerinin merkezinde bu kuşak var. Bridget'ler bu sektörlerin üretim ve tüketim mecralarının merkezini oluşturuyorlar. Yani şirketler için hem nitelikli insan kaynağı hem de hedef tüketici kitlesi anlamına geliyorlar.

Özellikle ABD ve Avrupa'daki gelişmiş kentlerde yaşadığı kabul edilen Bridgetler'in en belirgin özellikleri iyi eğitim almaları, kariyerlerine önem vermeleri, iyi para kazanmaları, beğendiklerini hemen satın almaktan kendilerini alamamaları, özgürlüklerine düşkün olmaları. Yalnız yaşamaktan hoşlanıyorlar ve evlenmek için 80 yaşına kadar süreleri olduğunu düşünüyorlar.

BEKAR, BEYAZ YAKALI VE KADIN

ABD ve İngiliz kökenli araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalardan çıkan sonuçlar Bridget Kuşağı'nın gücünü kanıtlıyor.

ABD'li Census Bureu firmasının yaptığı araştırmaya göre 20-24 yaş arasındaki bekar kadınların oranı son 30 yılda yüzde 36'dan yüzde 73'e çıktı. Aynı oran 30-34 yaş arasındaki kadınlarda üçe katlandı ve yüzde altıdan yüzde 22'ye çıktı. Araştırma şirketi Kaagon'a göre kadınlar için 30'lu yaşlarda yapılması normal görülen evlenme ve aile kurma gibi aktiviteler artık 40'lı yaşlara ertelenmiş durumda.

Beyaz yakalı kadınların sayısındaki artış aldıkları ücretlere de yansıyor. Uzmanlara göre özellikle gelişmiş ülkelerde nitelikli kadın çalışanlar aldıkları ücretlerde erkekleri yakaladılar. ABD'li DDB firmasının araştırmasına göre Bridget Jones Kuşağı'nın yüzde 45'inin yıllık kazancı 20 bin doların üzerinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!