Brezilya'da 20 yılın en büyük protestolarına 200 bin kişi katıldı

Güncelleme Tarihi:

Brezilyada 20 yılın en büyük protestolarına 200 bin kişi katıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 09:47

Brezilya'nın büyük şehirlerinde dün on binlerce insan kamu hizmetlerinin kötülüğünü, polis şiddetini ve ülkede kol gezen yolsuzlukları protesto etmek için sokaklara döküldü.

Haberin Devamı

Çoğunlukla sosyal medya üzerinden örgütlenen göstericiler Sao Paolo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte ve Brasilia gibi şehirlerde yolları kapattı.

BREZİLYA'DA 20 YILIN EN BÜYÜK PROTESTOLARI

Ülke genelinde ellerinde Brezilya bayrakları ve "barış" pankartlarıyla sokaklarda toplanan, "Halk uyandı" ve "Verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür dileriz, Brezilya değişiyor" sloganları atan göstericilerden bir kısmı Kongre binasının çatısına tırmanıp binayı işgal etti.

Protestoların çoğunluğu barışçıl olmakla birlikte nadiren polise taş atan, park halindeki bir otomobili ateşe veren ve eyalet meclis binasına hasar veren gruplar olduğu da bildirildi. Vandallar ayrıca Porto Alegre şehrinde de kamu mülküne zarar verdi.

SAO PAOLO'DAN RIO'YA
Ülkede ekonomideki ağırlığı, yüksek enflasyon rakamlarını ve şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla iki haftadır gösteriler düzenleniyor ancak dün geceki protestolar son 20 yılda yapılmış en büyük eylemler olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Daha önceki gösteriler genel olarak Sao Paolo'da yoğunlaşmıştı. Ancak dün gece 65 bin kişinin katılımıyla protestoların kalbi Rio oldu. Yerel polis göstericilerin sayısının bir noktadan sonra 100 bine ulaştığını aktardı.

Belo Horizonte'de ise 20 bin gösterici bir araya geldi.

Özellikle son 10 yılda başarılı bir ekonomik büyümenin yaşandığı Brezilya'da bu tarz gösteriler neredeyse hiç yaşanmamıştı.

FUTBOL DA İŞİN İÇİNDE
Ülkede halihazırda yapılmakta olan Konfederasyon Kupası ve önümüzdeki yıl yapılacak Dünya Kupası hazırlıkları da protestoları hızlandırdı.

Protestoların yanı sıra internet üzerinden de "Dünya Kupası için Brezilya'ya gelmiyoruz" kampanyası yürütülüyor. Göstericilerin bir kısmı da bu sloganı yansıtan pankartlar taşıyor.

Ayrıca temmuz ayında Papa Francesco'nun Brezilya'ya bir ziyaret düzenlemesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!