Brezilya son atağıyla Çin'in tahtını zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Brezilya son atağıyla Çinin tahtını zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 13:04

Brezilya ekonomisinin metallerden, tahıl ürünlerine kadar geniş bir yelpazede ihracat ürüne sahip. Bu özelliğinden dolayı da gelişmekte olan ülkelerin parlayan yıldızı Çin'e kıyasla çok daha istikrarlı.

Haberin Devamı

Bloomberg haber ajansında yayımlanan bir haberde, yatırımcıların Brezilya hiçbir şey ithal etmediğinden Çin ile kıyaslandığında daha istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğuna dikkat çekildi.

Haberde değerlendirmelerine yer verilen 34 milyar dolarlık fon yöneten yatırım gurusu ABD'li Mark Mobius, “Çin, petrol, demir cevheri ve gıda ithal etmek zorunda. Brezilya’nın elinde isemineral kaynaklardan, tarım ürünlerine kadar çok çeşitli ham madde kaynağı var” dedi.

ÇİN GÖZ KORKUTUYOR

Geçtiğimiz hafta, Çin’in beklenenin üzerinde bir büyüme rakamı açıklaması, yatırımcılar arasında baş döndürücü bir hızla büyüyen ülkenin borçlanma maliyetlerinin artacağına yönelik endişelerin yayılmasına neden oldu. Bu korkuyla yatırımcıların borsalardan paralarını çekmesiyle hisse senetleri dünya genelinde kaybetti.

 

Haberin Devamı

Diğer yandan Brezilya borsası, geçen hafta içinde son üç ayın en hızlı düşüşünü kaydetmiş olsa da 2009'un aynı dönemlerindeki seviyelerine göre yüzde 72 primli seyrini sürdürüyor.

 

Ekonomistler, ülkenin ekonomik durgunluktan çıkmasında, hükümetin faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tutmasının ve etkili bir teşvik programı uygulamasının etkili olduğunu düşünüyor.

 

YATIRIMCILARI ÇEKİYOR

Brezilya’nın elinde bulundurduğu ekonomik avantajlar yatırımcıların ülkeye olan ilgisini de artırıyor. Bununla birlikte varlık yönetim şirketlerinin müşterilerini yöneltmesini de sağlıyor.

 

Örneğin, Templeton Asset Management'ın başkanı Mobius, Tayland’daki müşterilerini Brezilya borsasında işlem gören şirketlere yöneltiyor.

 

Mobius, devlet petrol şirketi Petroleo Brasileiro SA, en büyük özel bankası Itausa-Investimentos Itau SA ve enerji sektöründe hizmet veren büyük ticaret grubu  Bradespar SA gibi hisseleri öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!