Brezilya Devlet Başkanı mesajı aldı

Güncelleme Tarihi:

Brezilya Devlet Başkanı mesajı aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 00:00

Brezilya’da 1 milyon kişinin stadyum gibi pahalı projeler ve hayat pahalılığını protesto etmek için sokaklara dökülmesinin ardından halka seslenen Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yolsuzlukla mücadele ve diyalog sözü verdi.

Haberin Devamı

Eylemler başladığında “Protestolardan gurur duyuyorum” diyen eski gerilla kökenli Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, 1 milyon kişinin, sağlık ve eğitime daha fazla yatırım yapılması talebiyle sokaklara dökülmesinin ardından devlet televizyonu ve radyosundan halka seslendi. “Brezilya için daha iyi şeyler yapabilirim” diyen Rousseff, “Halkın eleştirme hakkı vardır ve bunun savunucusu olmaya devam edeceğim” dedi. Barışçıl gösterilerin temsilcileriyle buluşmaya hazır olduğunu belirten Rousseff, “Ben Brezilya’nın devlet başkanıyım, gösterileri destekleyenlerin de desteklemeyenlerin de” diye konuştu.

Rousseff, 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatlarına fazla yatırım yapmakla ilgili suçlamalara da yanıt verdi. Rousseff, “Şampiyonalar için halktan alınan vergilerin alınması söz konusu değildir” dedi. Brezilya’da 1964 ve 1985 yıllarındaki askeri cunta rejimine karşı savaşan Marksistler arasında yer alan ve 3 yıl hapis yatan kadın Cumhurbaşkanı, etraf yakılıp yıkılırken öylece de bekleyemeceklerini söyledi. Rousseff, “Ülkemizin, göstericilerin enerji ve yaratıcılığına ihtiyacı var. Siyasi sistemimizin şeffaf ve dayanıklı olması için siyasi sistemimize oksijen enjekte etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Rousseff’in açıklamasının ardından hükümet üyeleri de halkla ilişkiler atağına kalktı. Önceki gün göstericilerin taşlı saldırısına maruz kalan başkent Brasillia’daki Dışişleri Bakanlığı binası önüne çıkan Dışişleri Bakanı Antonio Patriota dün bina önüne çıkarak eylemcilerle görüşüp onları alkışladı.

Ülkedeki gösteriler Sao Paulo’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı ve 2014 Dünya Kupası için yapılan harcamaları protesto amaçlı başlamış ancak hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüştü. Brezilya’da 100 kadar kente yayılan gösterilere bir milyondan fazla kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İşte Rousseff’in reform planı

Dilma Roussef, barışçıl gösterileri düzenleyerin taleplerine uygun olarak bir takım reform sözü de verdi.
Taşımacılık sistemi bir plan dahilinde iyileştirilecek. Yeni zam gelmeyecek.
Tüm petrol ruhsat gelirleri eğitimin iyileştirilmesi için kullanılacak.
Ulusal sağlık sistemi iyileştirilecek. Doktor açığının kapatılması için gerekirse “ithal doktor” getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!