BP sorumluluğu üstlendi

Güncelleme Tarihi:

BP sorumluluğu üstlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 09:17

İngiliz enerji şirketi BP, Cuma günü Meksika Körfezi’nde doğal hayatı mahveden ve turizm ile balıkçılık sektörlerini vuran petrol sızıntısı için bütün yasal sorumluluğu üstlendiğini söyledi ve üzerine düşeni yapmaya söz verdi.

Haberin Devamı

BP CEO’su Tony Hayward, Financial Times’a, “Bu kazaya biz neden olmadık ama arkasında bıraktığı pisliği temizlemek bizim görevimiz. İnsanlar gördükleri zarar karşısında haklı iddialarda bulunursa, biz karşılığını vermekten onur duyarız” dedi.

Hayward bu sözü verdiği sırada, körfezi temizleme ve sızıntının verdiği diğer zararlarının maliyetinin 12 milyar dolara çıktığı tahmin ediliyordu. BP çok yüksek bir ihtimalle bu rakamın üçte ikisini ödemek zorunda kalacak.

OBAMA ZİYARET EDECEK

Beyaz Saray’dan bir yetkili Cumartesi günü, ABD Başkanı Barack Obama’nın, iki gün içinde Meksika körfezini ziyaret edeceğini belirtti.

BP, İngiltere dışındaki ülkelerde herhangi bir sigorta kapsamında olmadığı için, kendi payına düşen paranın hepsini tek başına ödemek zorunda kalacak.

Haberin Devamı

Diğer yandan, BP’nin hisseleri kazanın gerçekleştiği günden bu yana yüzde 12 oranında değer kaybederken, Hayward’ın açıklamalarının ardından yüzde 1.5 oranında geriledi.

Denizdeki petrol sızıntısını temizleme çalışmaları devam etse de BP, değişen hava koşulları yüzünden, petrolün kıyıya kadar uzandığı ve bu yüzden sahil ve nehirleri temizlemeye odaklandıklarını belirtti.

BP patronu Hayward, Pazar günü bölgeye gidip, günde 5 bin varilden fazla petrolün denize aktığı bölgeye gidip, bizzat temizleme çalışmalarına katılacak.

WASHINGTON BP’Yİ SUÇLADI

Obama yönetimi de BP’yi Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısında yeteri kadar hızlı hareket etmemekle suçladı.

Dünyanın en büyük deniz aşırı sondaj şirketi olan Trasnocean’a ait, DeepWater Horizon kulesinin 20 Nisan’da yanmaya başladı ve toplam 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

ABD İçişleri Bakanı Ken Salazar ise, Cuma günü yaptığı açıklamada, BP yöneticilerinin sorunu çözmek için “daha hızlı, daha sıkı ve daha akıllıca adımlar” atmalarının gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!