Böyle olur yörük düğünü

Güncelleme Tarihi:

Böyle olur yörük düğünü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 11:44

Binlerce yıldır Anadolu'da yaşayan ancak yerleşik düzene geçenlerin sayılarının çoğalmasıyla sayıları azalan Yörükler, atalarından miras kalan kültürlerini yaşatmaya çalışıyor. Muğla'da Yörük kültürünün yaşatılıp gelecek nesillere aktarılması amacıyla binlerce kişinin katılımıyla Yörük düğünü düzenlendi. Düğüne Muğla ve köyleri ile Milas, Yatağan ve Fethiye'de yaşayan Yörükler ve aileleri katıldı.

Haberin Devamı

Düğünden fotoğraflar...

Muğla Gençlik ve Spor Müdürlüğü Gençlik Merkezi'nce yürütülen “Gençlik Projesi” kapsamında Muğla Yörük Obaları Derneğinin katkılarıyla pazar yerinde düzenlenen etkinlikte yaklaşık 100 kadın ve erkek, Yörük düğününü canlandırdı.

Düğünde gelin alma, şeker kırma, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, takı merasimi ve gelini uğurlama duası bölümleri etkinliği izleyen vatandaşların beğenisini kazandı. Gelin alma töreninde, geline ait çeyizlerin eşekler ve develerle taşınması dikkati çekti.
Saburhane Mahallesi'ndeki meydanda oğlan evinin düğün yemeği dağıtmasıyla başlayan Yörük düğünü, çeyizler deveye yüklenerek gelinin at üzerinde şehir turu atmasıyla sona erdi.

Yörük düğününde oğlan ve kız tarafının yakınları ile arkadaşları, Yörük türküleri eşliğinde kaşıklar ve bıçaklarla oyun oynadı.

GELİNE TAKILAN PARALAR, ÖĞRENCİLERE BAĞIŞLANDI

Yörük düğününde geline takılan paraların Muğla Üniversitesinde eğitim gören maddi durumu iyi olmayan öğrencilere verileceği anonsunun yapılmasının ardından düğüne izlemeye gelen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturarak geline para taktı. Milli piyango satıcısı, geline milli piyango bileti taktı.

Haberin Devamı

Takı merasiminin ardından Yörük düğünü, oğlan evi tarafından çeyizlerin develere sarılmasıyla devam etti. Eşyalar 1 deve ve 2 atla taşındı. Daha sonra gelin annesinin elini, babasının ayakkabısını öperek çadırdan ayrılıp at üzerinde oğlan evine uğurlandı. Gelin, baba ocağından oğlan evine düğüne katılanların dualarıyla uğurlandı. Yörük düğününe katılan binlerce vatandaş gelini at üzerinde şehir turu atarak oğlan evine götürdü.

Düğüne katılan Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, kültür, gelenek ve göreneklerin teknolojinin hızla gelişmesiyle yok olmaya yüz tutuğunu belirterek, “Türk milleti ve Yörükler olarak dünyada tek Türk kalıncaya kadar geleneklerimizi ve göreneklerimizi yaşatmaya devam edeceğiz. Orta Asya'nın steplerinden Anadolu'ya kadar giden bir neslin torunlarıyız. Yıllardır devam eden bir medeniyetin ve kültürün yaşatılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş ise amaçlarının Yörük ve Türkmen adet ve geleneklerini yaşatmak olduğunu ifade ederek, “Bu etkinlikte unutulmaya yüz tutan Yörük düğünü canlandırıldı. Düğünlerle örf ve adetlerimizi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bu tür etkinliklerin yaşatılması lazım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!