Böyle batırdılar

Güncelleme Tarihi:

Böyle batırdılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ukrayna Sahil Güvenlik botlarının saldırısından kurtulan ‘‘Kaptan Seyfullahoğulları’’ teknesinin mürettebatı yaşadıkları korku dolu dakikaları anlattı. Batırılan ‘‘Şerif Kaptan’’ adlı teknenin kaptanı Durmuş Çınar'ın bozuk telsizden geçen mesajları takip edemediği için hücumbotların menziline girdiği, ve bu yüzden de canından olduğu belirtildi.

UKRAYNA Sahil Güvenlik botlarının saldırısından kaçarak kurtulmayı başaran ‘Kaptan Seyfullahoğulları’ teknesi, önceki gece yarısı İstanbul'a döndü. Sahil Güvenlik Marmara Bölge Komutanlığı'nda ifadeleri alınan Kaptan Şaban Kaplan ile mürettebat Egemen Erdoğan, Yılmaz Türk, Sacettin Özcan, Mehmet Çelik, Zeki Yaman, Resul Acar, Erdoğan Yalçın, Aykut Erdoğan, Yusuf Yılmaztürk, Murat Vural, Ufuk Yaman, Özer Korkmaz, Erol Turan ve Hüseyin Ergün, yaşadıkları korku dolu anları, düzenledikleri basın toplantısında anlattılar. Saldırıda yara alan teknelerindeki delikleri macunla tıkayarak İstanbul'a dönmeyi başaran ‘Kaptan Seyfullahoğulları’ teknesinin kaptanı Şaban Kaplan, 40 yıllık tecrübesi sayesinde kurtulmayı başardıklarını söyledi. Kaplan, başlarından geçen olayı şöyle anlattı:

KARASULARINA GİRMEDİK

‘‘Ukrayna karasularını ihlal etmedik. Birden önümüzü kestiler ve ateş etmeye başladılar. Amaçları bizi taciz etmek ve uzaklaştırmak değildi. Teknelerimizi batırıp bizi öldürmek istediler. Son anda kaçmayı başardık. Kısa bir süre sonra, telsizden yardım isteyen birilerini duyduk. Ama yapacak hiç bir şey yoktu. Kurşunlar su seviyesi üzerine isabet ettiği için teknemiz batmaktan kurtuldu. ’’

Ukrayna Sahil Güvenlik botlarının saldırısı sonucu ölen balıkçı Durmuş Çınar'ın teknesinin bozuk telsizinin kurbanı olduğu anlaşıldı. Çınar'ın, telsizden geçen anonsları takip edemediği için Ukrayna Sahil Güvenlik botlarının menziline düştüğü, son anda yakın mesafe telsizini kullandığı ancak saldırıdan kurtulamadığı belirtildi. Sahibi olduğu ‘Şerif Çınar’ teknesinin aynı zamanda kaptanı olan 32 yaşındaki Durmuş Çınar'ın ağabeyi Ahmet Çınar, ‘‘Kardeşim çok dikkatli bir kaptandı. Hiç hata yapmazdı, hep tedbirliydi. Ukrayna'nın yasak bölge olarak belirlediği 100 mil sınırını asla aşmazdı’’ dedi.

KIZINA DOYAMADI

Küçük yaşlarda balıkçılığa başlayan kardeşi Durmuş'un maddi durumunun çok iyi olduğunu ancak 17 kişilik tayfasının ailesini düşündüğü için balıkçılık yaptığını ifade eden Ahmet Çınar, ‘‘Daha üç yıl önce evlenmişti. Eşi Arzu, olayı öğrenince sinir krizi geçirdi, hastaneye kaldırdık. Senenin 200 gününü denizde geçiriyordu. Kızı Tuğçe'ye doyamadan öldü. Babam Şerif Çınar ona, ‘Artık bu işi yapma' diyordu ama o tayfalarının ailelerini düşünerek ısrarla denize çıkıyordu’’ dedi.

Boğaz'da

balıkçı

protestosu

BOĞAZ'da tekneleriyle konvoy oluşturarak İstanbul Boğazı'nda tur atan balıkçılar, Ukrayna'daki hücumbot saldırısını protesto etti. 12 balıkçı teknesi, dün saat 13.00'te Kumkapı Balık Hali'nden denize açıldı. Sirenler ve ıslıklar eşliğinde boğaza giriş yapan tekneler, Ortaköy açıklarında durarak ölen arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra denize siyah çelenk bıraktı.

İNSANLIĞA YAKIŞMIYOR

Balıkçılar adına basına bir açıklama yapan İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı İsmet Yalçın, Karadeniz'de yaşananların denizciliğe, çağdaşlığa, insanlığa yakışmadığını belirterek ‘‘Uluslararası sularda Ukrayna sahil güvenlik botları tarafından öldürülen balıkçı Durmuş Çınar'ın anısı içimizde. İnşallah insanlık bu gibi olayları bir daha yaşamaz’’ dedi. Olaysız geçen pretosto gösterisini yakından takip eden Deniz Polisi, gösteriye müdahele etmezken; Ortaköy sahilinde bulunan vatandaşlar balıkçı teknelerini ilgiyle izlediler.

Şerif Kaptan’ın hazin sonu

Karadeniz'de balık avına çıkan Türk tekneleri Ukrayna Sahil Güvenlik botlarının saldırısına uğradı. Hücumbotun mermilerine hedef olan ‘‘Şerif Kaptan’’ yara alarak batmaya başladı. Bu sırada Ukrayna sahil güvenlik botu Tük balıkçı teknesine yanaştı. Tekneye halatlar atıldı, ancak kurtarılamayacağı anlaşılınca ‘‘Şerif Kaptan’’ Karadeniz'in sularına bırakıldı. Saldırı sırasında teknenin kaptanı Durmuş Çınar da canından oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!