Bosna’nın acısı bizim acımızdır

Güncelleme Tarihi:

Bosna’nın acısı bizim acımızdır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 00:00

Srebrenitsa’da tüm dünyanın gözü önünde yaşanan katliamın 17’nci yıldönümünde kimlikleri ancak belirlenen 520 kişi defnedildi.

Haberin Devamı

Türkiye adına törene katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bosna ile aramızda sınırlar olsa da sınır tanımayan gönüllerimiz vardır. Bosna’nın acısı acımız, sevinci sevincimizdir” dedi.

İSTANBUL'DAKİ ETKİNLİKTEN KARELER

AVRUPA tarihinin, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük katliamına sahne olan Srebrenitsa’da, 17 yıl önce öldürülen ancak kimlikleri bu yıl tespit edilebilen 520 kişi, toplu cenaze töreniyle toprağa verildi. Lahey’deki yargılanmasına geçtiğimiz günlerde başlanan ‘Bosna Kasabı’ lakaplı Sırp Ordu Komutanı Ratko Mladiç’in emriyle, 11 Temmuz 1995’te 8 bin 372 Müslüman kadın ve erkek öldürülmüş ve toplu mezarlara gömülmüştü. Dünkü törende birçok kurban yakını aynı dramı bir kez daha yaşadı. Anma töreninde Türkiye’yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Bosna ile aramızda sınırlar olsa da sınır tanımayan gönüllerimiz vardır. Bosna’nın acısı acımız, sevinci sevincimizdir” dedi. Törende Bozdağ’a, AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, TBMM’de temsil edilen partilerden milletvekilleri ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç eşlik etti. Bozdağ ve beraberindekiler Potoçari’deki Anıt Mezarlık’a gitti. Savaş döneminde Boşnakları Sırplara teslim eden Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin kullandığı daha sonra Srebrenica Soykırım Anma Müzesi’ne dönüştürülen eski fabrikayı gezen ve “Bosnalı kardeşlerimizin acısını paylaşmak için Srebrenitsa’dayız” diyen Bozdağ, şunları söyledi: “Srebrenitsa ırkçılığın, vicdansızlığın canavara dönüştüğü bir yerdir. Srebrenitsa büyük bir ibret abidesi, büyük bir öğüt merkezidir. İnsanlık sevgiyle değer bulur, mutlu olur. Kan ve gözyaşından mutluluk inşa eden bir millet olmamıştır. Srebrenitsa bunu tüm dünyaya haykırıyor. Hem Srebrenitsa annelerinin hem de dünyada başka annelerin ağlamaması için bir daha Srebrenitsa gibi olayların yaşanmasına müsaade etmeyeceğiz.” Bozdağ, daha sonra Potoçari’deki soykırım kurbanlarının resimlerinin yer aldığı müzeyi de gezdi ve müze defterini imzaladı. Tören alanındaki mezarların başında bekleyen Boşnakları ziyaret eden Bozdağ, soykırım kurbanlarının yakınlarıyla bir süre sohbet etti.                  

Haberin Devamı

Taksim’de fincan anıtı

Bosna’nın acısı bizim acımızdır

Haberin Devamı

GENÇ Boşnaklar Derneği üyeleri de ‘Şto Te Nema?’ (Niye Yoksun?) Srebrenitsa Soykırım Anıtı’nı Taksim Meydanı’nda oluşturdu. Meydana dizilen fincanlar ölenlerin anısına kahve ile dolduruldu. 2004’ten beri bağışlanan fincan sayısı, 4 bine ulaştı. Her yıl başka bir ülke ve şehirde sergilenen fincanlarla canlandırılan anıt, senede bir kez kurulduktan sonra kaldırılıyor. Anıtın kurulu olduğu gün boyunca ziyaretçi ve yoldan geçenler, sunulan kahveleri, her biri soykırım kurbanını temsil eden fincanlara doldurarak bırakıyorlar. Geçen hafta Bosna Hersek’e giden ve Srebrenitsa ile ilgili bir klip çeken sanatçı Haluk Levent de anma törenine katıldı. Sefa ÖZKAYA / İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!