Bosch Termoteknik 5.6 milyon euro yatırım yaptı

Güncelleme Tarihi:

Bosch Termoteknik 5.6 milyon euro yatırım yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 14:04

Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Roger Meinert, pazar ülkelerdeki ülkelerdeki ekonomik yavaşlamaya rağmen, yatırımlara devam ettiklerini bildirerek, 2007 yılında Bosch Termoteknik Türkiye’nin, 5.6 milyon Euro yatırım gerçekleştirdiğini kaydetti. 2007’de, 25 bin adet şofben ve 80 bin adedi Türkiye pazarına olmak üzere 203 bin kombi üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Meinert, 2008’de, enerji tasarrufu sağlayan ürünlerle bunların komponentlerine odaklanacaklarını bildirdi.

Bosh Termoteknik Türkiye’nin 2007 yılı performansını değerlendiren Bosch Termoteknik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Roger Meinert, iklim değişikliğiyle mücadele için enerjinin etkin kullanımı konusunun 2007’de önem kazanan konuların başında geldiğini anlattı. Meinert, küresel iklim değişiminin, bireysel ve kurumsal düzeyin yanı sıra, hükümetler ve uluslar arası kuruluşlarda da enerji ve çevreye ilişkin konularda duyarlılığın artmasına neden olduğunu kaydederek, “Bütün ülkeler, bu doğrultuda yönetmelik değişiklikleri gerçekleştiriyor. Yoğuşmalı kombiler ve yenilenebilir enerji teknolojileri gibi enerji tasarrufu sağlayan sistemler konusunda üretim kapasitemizi artırarak, yalnızca şirketimizin sürdürülebilir büyümesini sağlamıyoruz, çevre ve iklimin sürdürülebilirliğine de destek oluyoruz” diye konuştu.

Yoğuşmalı teknolojilerin, konvansiyonel sistemlerin yerini aldığını belirten Meinert, pazardaki büyümenin de elektrik ısı pompaları ile yeni nesil güneş kollektörleri gibi yenilenebilir enerji kullanan sistemlerle desteklendiğini söyledi. Meinert, yoğuşma teknolojili ürünlerin satış rakamlarında 2006 yılından bu yana önemli oranda artışın gerçekleştiğini ifade ederek, “Diğer yandan, yenilenebilir enerji sistemleri ciddi bir büyüme oranı yakaladı ve satışlarımızın yüzde 12’sini oluşturur hale geldi. Bu trendin 2008 yılında da süreceğini öngörüyoruz” dedi.

2007’DE BOSCH TERMOTEKNİK TÜRKİYE'DEN 5.6 MİLYON EURO YATIRIM

Meinert, Almanya başta olmak üzere, ihracat yaptıkları ülkelerdeki ekonomik yavaşlamadan dolayı ihracat tutarlarının planlananın gerisinde kaldığına işaret ederek, bu yavaşlamaya rağmen, yatırımların hız kesmediğini ve yüzde 16 artışla 5.6 milyon Euro’ya ulaştığını bildirdi. 2008’de, enerji tasarrufu sağlayan ürünlerle bunların komponentlerine odaklanılarak, 2007 yılıyla aynı oranda gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatan Meinert, Bosch Termoteknik’te, şuan 700 kişinin istihdam edildiğini, önümüzdeki yıl planlanan büyümeye destek olması için ise istihdamın yüzde 10 artırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Meinert, Bosch Termoteknik’in Türkiye’deki şirketlerinin 2007 yılı faaliyetleri hakkında da bilgi aktararak, Türkiye’de üç şirketle faaliyet gösterdiklerini dile getirdi. Meinert, Manisa’daki fabrikada, 1992’den beri hem kendi markaları, hem de diğer markalar için kombi, şofben ve komponentler imal edildiğini belirterek, 2007’de, 25 bin adet şofben ve 80 bin adedi Türkiye pazarına olmak üzere 203 bin kombi üretiminin gerçekleştiğini bildirdi. Avrupa pazarı için de yoğuşmalı kombi üretimine başlandığını söyleyen Meinert, “Şirketlerimizden Isısan Isıtma ve Klima A.Ş. ise, Türkiye ve komşu ülkelere başta Buderus ve Daikin olmak üzere, birçok lider markanın ısıtma, sıcak su, havalandırma ve klima ürünlerinin dağıtım ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Isısan, 2007 yılı başından bu yana, ısıtma ve sıcak su konularındaki başarısını HVAC sektörüne yansıtma hedefine paralel olarak, Daikin ürünlerinin Türkiye’deki tek yetkili distribütörü oldu. Üçünçü şirketimiz Bosch Termoteknik Dış Ticaret A.Ş. termoteknik ürünlerimizin, Türkiye’den Orta Asya ve Orta Doğu’ya ihraç edilmesinden sorumlu” diye konuştu.

Bosch Termoteknik’in, Türkiye’de 2008’de güneş panelleri ve ısı pompaları gibi enerji tasarrufu sağlayan teknolojilere odaklanacağını anlatan Meinert, bununla, karbondioksit (CO2) emisyonları ve enerji tüketimi oranlarının düşürülmesindeki katkıyı arttırmayı ve bu teknolojilerle pazarın büyüme oranının üstünde bir büyüme hızını yakalamayı hedeflediklerini söyledi. Meinert, Bosch Termoteknik Dış Ticaret A.Ş.’nin ise özellikle Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerindeki ihracat faaliyetlerini yoğunlaştırarak, ihracatta artış sağlamayı planladıklarını kaydetti.

“5 YILDA ÇEVREYLE İLGİLİ KONULAR İÇİN 900 BİN EURO YATIRIM YAPILDI”

Isısan Isıtma ve Klima San A.Ş. Genel Müdürü Selman Tarmur ise güneş panelleri ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji ile alternatif sistemlere odaklanmak için, şirket bünyesinde “Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler” biriminin kurulduğunu bildirerek, termoteknolojinin, hem çevre ve iklimin korunması, hem de ev ekonomisine katkı sağlamak açısından önemine dikkat çekti. Tarmur, termoteknolojinin hayata geçirilebilmesi için tüketicilerin satınalma tercihlerini de bu yeni teknolojilere sahip ürünler yönünde yapması gerektiğine değinerek, “Bu nedenle, ısıtma- soğutma sistemlerini yenilemeyi düşünen herkesi, eski teknolojili ürünlerini değiştirerek, çevre dostu, enerji ve para tasarrufu sağlayacak yeni nesil ürünleri tercih etmeye davet ediyorum” dedi. Geçen beş yıllık dönemde, Manisa fabrikasında çevre ile ilgili konular için 900 bin Euro yatırım yapıldığını aktararak, 2008 yılında Isısan Isıtma ve Klima A.Ş.’nin, Küresel Isınma Konferansı ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’ne sponsorluk desteği sağlayacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!