Borsanın sanal öncüsü

Güncelleme Tarihi:

Borsanın sanal öncüsü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Nüzhet Atabek, Türkiye'de ilk kez kişiye özel borsa takip programı geliştirdi.

Yatırımlarını en iyi şekilde değerlendirmek isteyen ev hanımından iş adamına, işçiden memura, ordu mensubundan polise kadar İnternet kullanabilen herkes için bir program geliştirildi.

Özellikle aracı kurumlara ulaşmakta zorluk çeken yatırımcıları düşünen Nüzhet Atabek, herkese kendi portföyünü kendisinin yönetebileceği bir fırsat sunuyor.

Yatırımcı İnvescop'la İnternet'te ilgilendiği hisseler için çeşitli performans kirterleri de belirleyebiliyor. Hisselerin fiyat ve hacimlerinin belirlenen rakamlara ulaşması halinde programdan sinyal alıyor ve o hisseler hakkında alım satım kararını verebiliyor.

Yer: İstanbul-Kabataş.

Mekan: Bilgisayarlarla dolu apartman dairesi.

Çalışanlar: Yaş ortalaması 24 olan, bilgisayar mühendisliği ve iş idaresi konularında uzman sekiz kişi. Ekranların başında, durmaksızın tuşlara basıyor, kullanıcılarla irtibat kuruyor, onbinlerce bilgiye erişim sağlıyorlar.

Bundan üç yıl önce, aklını ‘‘finansal bilgiyi en kısa zamanda tüketiciye nasıl ulaştırırım’’ sorusuna takan 37 yaşındaki Nüzhet Atabek, Türkiye'nin İnternet'teki ilk finans sitesini kurmakla kalmayıp, çok ilginç bir program geliştirdi.

‘‘İnternet henüz Türkiye'de yaygın değilken, faks aracılığıyla şirketlere borsadan dövize, bonodan faize kadar piyasalarla ilgili her türlü finansal bilgiyi dağıtmaya başlamıştık. Daha sonra test amaçlı birkaç İnternet sayfası yaptıktan sonra, tüm konsantrasyonumu bu sanal dünyaya yoğunlaştırdım.’’

İnternet'teki bu çalışmalarına ilk gün 300 kişi başvurmuş. 1997 yılının sonunda bu rakam on bine çıkmış. Bugün ise kurduğu finans sitesini günde 25 bin kişi ziyaret ediyor. ‘‘Datascope, İnternet kullanan ve parasına yön vermek isteyenler için bir adres. Ev kadınlarından işadamlarına, serbest meslek sahiplerinden sanatçılara kadar geniş bir hedef kitlemiz var. Hergün yeni bilgiler kaydediyoruz. Mesela 40 büyük aracı kurumun şirketler ve piyasayla ilgili günlük raporlarını görmek mümkün bu sitede. Piyasadaki işlemlerle ilgili her türlü bilgiyi bulmak mümkün.’’

Kendi işlemini kendin yap

Datascope finans piyasasıyla ilgili hiçbir tiyo vermiyor, sadece yatırımcıyla aracı kurumu objektif bir şekilde bu dev finans sitesinde buluşturuyor. ‘‘Herhangi bir şirketle ilgili bilgi istediğinizde o şirkete ait hisse senedinin önce fiyatı geliyor ekrana, hisse senedinin geçmişe göre performansını takip ediyor tüketici, sonra o firmanın bilançosu ekranda görünüyor ve aracı kurumların firmayla ilgili düşüncelerine yer veriliyor. Ve kullanıcı, şirket hakkında çıkan tüm raporlara da ulaşabiliyor.’’

Datascope artık Türkiye'deki tek finans sitesi değil. Bu çalışmadan sonra hızla rakipleri oluşmuş. Piyasa için rekabetin gerekli olduğunu söyleyen Nüzhet Atabek, yine de rakiplerinin bir adım ötesinde bulunuyor. İki yıl üzerinde çalıştığı İnvescop, Türkiye'nin ilk borsa takibi programı.

Arz talebini yaratmış. Öncelikle alıcı kurumlardan yeterince yararlanamayan ya da alıcı kurumlara ulaşamayan küçük yatırımcıların ayağına borsayı götürmüş Atabek: ‘‘Kullanıcı İnternet'e bağlandığında, eğer bir portföyü varsa kendi portföy yatırımlarını da girebilecek, kâr ya da zarar edip etmediğini görecek, kendi kâr raporlarını üretip, alım satım işlemlerini kontrol edebilecek.’’

İnvescope'un şu anda piyasada 50 bin kopyası var. Ve talep hızla artıyormuş. Bugüne kadar Kütahya'dan Mardin'e, Trabzon'dan Nevşehir'e kadar Türkiye'nin her köşesinden ve hatta Münih'de yaşayan Türk yatırımcılardan bile ilgi görmüş. ‘‘Kullanıcılarımızın bir profilini çıkardık.

Daha çok erkek, yaş ortalaması 31 olan üniversite mezunu kişiler. İnşaat mühendislerinden serbest meslek sahiplerine, bankacılardan doktorlara, devlet memurlarından ordu mensuplarına ve hatta ressamlara kadar geniş bir kullanıcı profilimiz var.’’

İstanbul'da yoğunlaşan aracı kurumların her ile şube açması mümkün olmadığı için, yatırımcılar hangi şehirde olurlarsa olsunlar İnvescop'la güncel finansal bilgilere ulaşabiliyorlar. ‘‘İster Kayseri'de olsun, ister İzmir'de, mümkün olan en geniş finansal bilgiye ulaşarak, yatırımlarıyla ilgili kolay karar vermesini sağlayıp, kendi portföyünü takip etmesinde ona yardımcı olmak amacımız.’’

Aracı kurumun tamamlayıcısı

İnvescop 1 Ocak 1998'den bu yana test programı olarak piyasaya çıktı. Şu anda denenme aşamasında olduğu için ücretsiz dağıtılıyor. ‘‘Bütün kullanıcıların deneyip, onaylamasını bekliyoruz.

Ancak birkaç ay sonra ticari olarak piyasaya sunacağız. Herkesin kendisi için en doğru kararı bizzat kendisinin vereceği bir program bu. Her türlü finansal bilgiyi verip nihai kararı kullanıcıya bırakıyoruz.’’ Üstelik bu programı kullanabilmek için lise ve dengi okulu mezunu olmak yeterli. Çünkü baştan aşağı Türkçe yazılmış.

Nüzhet Atabek, İnvescope'un tanıtım aşaması sona erdikten sonra, şifreli yayınının da olacağını belirtiyor. ‘‘Kişi kendisiyle ilgili özel işlemler yapmak istiyorsa şifre devreye girecek. Diyelim ki bir ay önce bir hisse senedi aldınız, 15 gün sonra sattınız. Paranızın bir kısmını repoda değerlendirdiniz.

Yatırımlarınızı belirli dönemlerde kontrol etmek için birkaç tuşa basıyorsunuz ve birkaç saniye içinde zararınızı ya da kazancınızı size rapor ediyor.’’ Eğer isterse kullanıcı kendine ait trendler çizip grafikler de yapabiliyormuş.

Nüzhet Atabek'in bundan sonraki projesi finans dünyasında o gün gerçekleşen olayları, finans piyasasının güncelliğini İnvescop'un içine aktarabilmek.

Onlar kendilerini aracı kurumların tamamlayıcısı olarak görüyorlar. ‘‘Aracı kurumlara her zaman ihtiyaç var. Onlar risk ölçen, müşterileri için işlem yapan ve en önemlisi fikir üreten uzman kuruluşlar. Bilgiyi üretenle kullanıcıyı buluşturuyoruz. Işıklı bir pano gibi!’’

Peki Atabek, kendi yatırımlarını kendi programında mı yönlendiriyor? ‘‘Terzi kendi söküğünü dikemezmiş. Şirketimizin bir kuralı var. Kimse bu programla kendi yatırımlarını yönlendiremiyor. Biz kullanıcılarımıza odaklanmış durumdayız... Yatırımlarımızı ise başkalarına emanet ediyoruz.’’

Kişiye özel borsa takibi

İnvescop'un müşterilerine sunduğu hizmet ve olanaklar şöyle:

Yatırımcı İnvescop'la İnternet'te yayınlanan günlük gazeteleri konu başlıkları altında izliyor, istediği şirket hakkında son haberleri öğrenebiliyor.

En popüler teknik chartları, özet bilançoları ve çeşitli araştırmaları inceleyebiliyor. İlgilendiği hisseler için çeşitli performans kirterleri de belirleyebiliyor.

Hisselerin fiyat ve hacimlerinin belirlenen rakamlara ulaşması halinde programdan sinyal alıyor ve o hisseler hakkında alım satım kararını verebiliyor.

Yatırımcılar diledikleri grafikler üzerinde dilerlerse dolar bazında fiyat grafiği çizebiliyorlar.

Al-sat kararlarının doğruluğunu fiyat grafiğinin üzerinde inceleyebiliyorlar.

Kullanıcı bilgilerinin gizliliğinin muhafaza edilebilmesi için bu bilgiler şifrelenmiş durumda. Yatırımcılar şifrelenmiş portföylerini dilerlerse diskete kaydedip, yanlarında götürebiliyor, evde ya da bürolarındaki bilgisayarlarına tekrar yükleyebiliyorlar.

Daha fazla bilgi almak isteyenler http://www.datascope.com.tr adresinden alabilir.

NÜZHET ATABEK KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi Bölümü'nden 1985 yılında mezun olan Atabek, Uluslararası Bankacılık alanında uzmanlaşmak amacıyla iki yıl İnterbank'ta çalıştı. 1989 yılında bugün adı Bankers Trust olan Turk Merchant Yatırım Bankası'nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 1995 yılında Amerika'ya Harward Üniversitesi'ne üst düzey yöneticilik eğitimi almaya giden Nüzhet Atabek, İnternet'te finansal bilginin dağıtımı konusuna ilgi duyarak, Türkiye'ye dönünce Datascope adında bir bilgi İletişim firması kurdu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!