Borsalar son 14 yılın en iyi Ocak ayını yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Borsalar son 14 yılın en iyi Ocak ayını yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 12:46

Küresel çapta borsalar, 2011’e son 14 yılın en güçlü Ocak ayı performansını sergileyerek girdi. Şirket kârlarının ve ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin yatırımcıların güvenini artırması, bu yükselişteki başlıca neden oldu.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       
Haberin Devamı

    

ABD’de, Merkez Bankası Fed’in para musluğunu açması, borsaların Aralık ayında başlayan bir yükseliş yaşamasına neden oldu. Ocak ayının büyük bir kısmında da istikrarlı yükselişler yaşayan borsalar, geçen hafta Mısır’da başlayan ayaklanmanın etkisiyle düşüşe geçti.

 

JPMorgan Funds’ın piyasa başstratejisti David Kelly, “Borsalar ışıl ışıl parlayan bir lambayı andırıyor” benzetmesini yaptı ve “Ocak ayı, geçen yılın sonunda görmeye başladığımız yuarı yönlü eğilimin devam ettiği bir ay oldu. Bunun nedeni, ekonominin iyileşmeden büyüme evresine geçmesi ve hem tüketici hem de yatırımcı cephesinde güven artışı görüyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Pazartesi günü, Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.6’lık bir yükseliş yaşadı ve günü 11,891 puanda kapattı. Dow, Ocak ayında yüzde 2.7 oranda değerlenerek, 1997’den bu yana görülen en başarılı Ocak ayı performansını sergiledi.

 

Geçen Cuma Mısır’dan kaynaklanan düşüş haricinde, Dow Ocak ayında bir günde 40 puandan fazla düşüş yaşamadı. Bu, güçlü bir Ocak ayının, yılın diğer aylarını da etkileyeceğine inan yatırımcılar için oldukça güzel bir haber oldu.

 

KARABULUTLAR YAKLAŞIYOR

Yine de ufukta bazı karabulutlar var. İlk olarak, bazı yatırımcılar Mısır’daki ayaklanmanın diğer piyasalara da yayılmasından ve satış dalgası yaratmasından endişe ediyor. Bazılarıysa, Avrupa’daki sorunların çözülmemesini, kimileri de ekonomisi korkutucu bir hızla büyüyen Çin konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

 

ABD’deyse, bazı yatırımcılar son dönem güçlü gelen şirket bilançoların, emtia fiyatlarındaki yükselişinin önüne geçmeye yetmeyeceğinden endişe ediyor.

 

Şubat ayına girerken, yatırımcıları arasında son dönemdeki endişeyse yükselen emtia fiyatları ve enflasyon.

 

Haberin Devamı

Ocak’ta en güçlü performansı ham petrolün kredi krizinden bu yana ilk kez 90 dolar sınırını geçmesiyle birlikte, enerji hisseleri sergiledi.

 

Pazartesi günü, Brent tipi petrolün vadeli piyasadaki varil fiyatı, Eylül 2008’den sonra ilk kez 101 doların üzerine çıktı. ABD tipi petrolün varil fiyatıysa yüzde 3.2 oranında yükseldi.

 

KÜRESEL DALGALANMA

Ortadoğu’daki belirsizlik ve petrol fiyatlarının yükselmeye devam edeceği yönündeki beklentiler, enflasyon baskılarını artırabilir.

 

JPMorgan’dan Kelly, “Yatırımcılar, son kırk yıldır Ortadoğu’nun sorun yaratabileceğine yönelik yeteri kadar kanıt gördü. Bu yüzden endişeli olma hakları var. Petrol fiyatlarındaki artış da bu kaygılara tuz biber ekledi” dedi.

 

Haberin Devamı

Ancak şimdilik yatırımcıların piyasalardan umutlu olduğu görülüyor.

 

ALTIN DÜŞTÜ

Ekonomiye yönelik iyimser beklentiler, altın fiyatlarının 2008’den bu yana görülen en kötü aylık düşüşünü yaşamasına neden oldu. Ocak ayında yaklaşık 100 dolar değer kaybeden değerli maden şu anda 1,333.80 dolardan işlem görüyor.

 

Avrupa’da borç krizine yönelik endişeler devam etse de kıtadaki borsalar değerlenmeye devam ediyor. İspanya’nın IBEX 35 endeksi Ocak’ta yüzde 9.6, İtalya’nın FTSE MIB endeksi yüzde 9.2 yükselirken, Alman DAX 30 ve Fransız CAC 40 endeksleri geçen ayı 52 haftanın en yüksek seviyesinde kapattı.

 

Yeni yıla 66 bin 4 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 endeksiyse, ilk ayı yüzde 4.1 kayıpla 63 bin 278 puandan noktaladı.

Haberin Devamı

 

*Bu yazı Wall Street Journal’da “The Dow's Rockin' New Year” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!