Borsa Erdoğan’a 50 bini seans içinde gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Borsa Erdoğan’a 50 bini seans içinde gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 00:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün seans içinde 50 bin puan seviyesini aşarken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da hayali gerçek oldu.

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a "27 Nisan gerginliği olmasaydı borsa 50 bin puanı aşardı" demiş, bu sözler Hürriyet’e manşet olmuştu. Başbakan’ın ve piyasaların 50 bin hedefi, dün seans içinde yabancı alımlarıyla gerçekleşti. Borsa YTL bazında 50 bin puanı aşarak seans içinde tarihi rekora imza atarken, dolar bazında da 3.87 dolar ile 7 yıllık rekorunu yeniledi.

CARRY TRADE DEVAM ETTİ: Yurtdışı piyasalardaki olumlu seyir de İMKB’ye destek oluyor. Özellikle yabancı yatırımcıların carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonlarındaki artıştan en büyük payı alan Türk hisse senetleri piyasasında hafta başından bu yana rekor üstüne rekor kırılıyor. Dün ise psikolojik olarak bütün yatırımcıların dört gözle beklediği 50 bin puan sınırı aşıldı.

DOLAR BAZINDA 2000 YILI: İMKB’de psikolojik sınır olan 50 bin puan seviyesine çıkılmasında en önemli aktör yabancı yatırımcılar oldu. Yabancıların risk iştahıyla endeks YTL bazında tarihinin en yüksek seviyesini test ederken, dolar bazında ise 17 Ocak 2000’de kırılan rekor dün 3.87 dolar ile yenilendi. Böylece borsa hem seans içi, hem kapanış hem de dolar bazında yeni rekorları seçim öncesi gerçekleştirerek tarihi bir seyir yaşadı. Ancak borsa 50 bin puan seviyesinde tutunamadı. Bu seviyelerden kár amaçlı satışlar geldi. Yabancıların iştahı her satışın ardından alımla yeniden ortaya çıksa da borsa seans içinde 50.054 puan seviyesine karar yükseldikten sonra geriledi. Kapanışa doğru yeniden alımlar geldi. Endeks yine 49.850 puanla rekor kapanışa imza attı. Değer artışı yüzde 0.15 oldu.

Dolar 1.29 YTL’de denge arıyor

İMKB’de gerçekleşen ralliye rağmen döviz piyasasında ise sakin bir seyir yaşanıyor. Hafta başında 1.28 YTL seviyesine gerileyen dolar, 1.29 seviyelerinde hareket ediyor. 1.30 YTL seviyesine doğru yukarı her harekette satışla karşılaşan dolar gün içinde bankalararası piyasada 1.2985-1.2950 bandında hareket etti. Bu piyasada bugün valörlüde 1.2960 YTL’den işlem gören dolar, serbest piyasada günü 1.2990 YTL’den tamamladı. Gösterge bono bileşik faizi ise yüzde 17.85 seviyesinden işlem gördü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!