Bonozedelerin gözü Bakanlar Kurulu'nda

Güncelleme Tarihi:

Bonozedelerin gözü Bakanlar Kurulunda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2007 11:25

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in girişimleri ile İmar Bankası'ndan bono alan 22 bin kişiye ödeme yapılmasını öngören yasal düzenleme yapıldı ancak ödeme koşulları, uygulanacak faiz oranları ve takvimine ilişkin plan hala açıklanmadı. Bonozedeler toplam 728 milyon 350 bin 435 YTL ödenmesine ilişkin planın yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması bekleniyor. Bonozedeler, Bakanlar Kurulu süresince Başbakanlık önünde bekleyeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında hazırlanan bonozedelere ödeme planı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Başbakan Erdoğan'ın olurunun ardından ödeme planının açıklanması bekleniyor. Bonozedeler, Başbakanlık başta olmak üzere konuya ilişkin kurumları soru ve faks yağmuruna tutarken, yarın yapılacak Bakanlar Kurulu öncesinde de Başbakanlık önünde toplanacaklarını bildirdiler. Başbakanlık yetkilileri, Başbakan Erdoğan'ın onayının çıkmasının ardından, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ödeme planının açıklanacağını söylemişlerdi. Ödeme planının yaklaşık 15 maddeden oluştuğu, mudilerin alacaklarının mevduata çevrilmesinin öngörüldüğü kaydedildi. Gözler, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere yapılacak ödemelerin seçim öncesine yetişip yetişmeyeceğine çevrildi.

ÖDEMELER İŞLEM TUTARI ÜZERİNDEN

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 25 Mayıs'ta, İmar Bankası'ndan bono alanlara ödeme yapılmasına ilişkin yasayı onaylamıştı. Yasa'nın onaylanmasının ardından, gözler ödeme konusunda nihai kararı verecek Bakanlar Kurulu'na çevrildi. Yasa kapsamında, toplam 22 bin 517 bonozedeye 728 milyon 350 bin 435 YTL tutarında ödeme yapılacak. Devlet borçlanma senetlerinin toplam nominal değeri 1 milyar 23 milyon 672 bin YTL olarak belirlenirken, ödemeler ise 728.3 milyon YTL işlem tutarı üzerinden yapılacak.

DAVA AÇANLAR DA ALACAK

Yasa'da dava açsın, açmasın herkese ödeme yapılacağı öngörülürken, bu konuda ödeme planında farklı yöntemler izlenebileceği kaydedildi. Yetkililer, dava açanların alacaklarının direk mevduat hesabına, açmayanların da vadesiz mevduat gibi değerlendirilebileceğine dikkat çektiler.

Bankanın ortak ve yöneticilerine, belirli derecede yakınlarına ve banka çalışanları için kurulmuş vakıflara ise ödeme yapılmayacak. Ödeme sistemi başvuruda bulunanlar için geçerli olacak.

OFF-SHOREZEDELER AHİME GİDİYOR

Hükümet, bonozedelere ödeme öngören yasal düzenlemeyi yaparken, muhalefetin ısrarlarına karşın off-shorezedeleri bu kapsama almadı. Off-shorezedeler de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladılar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!