Bölünmeyelim bildirisi FP'yi böldü

Güncelleme Tarihi:

Bölünmeyelim bildirisi FPyi böldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

FP'de iktidar mücadelesi yapan gelenekçi ve yenilikçiler, büyük kongre öncesinde kozlarını dün Konya'da paylaştılar. Gelenekçilerin, yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül'ü çekilmeye zorlamak için il başkanlarına yayınlattıkları, ‘Bölünmeyelim’ bildirisi partiyi böldü. İstanbul il başkanı Numan Kurtulmuş'un öncülüğünde hazırlanan ve dün ‘Kamu oyuna duyuru’ başlığıyla yayınlanan bildiride şöyle denildi: ‘‘Daha güçlü bir mücadele yapılabilmesi için partinin birlik ve beraberliğinin bir duvarın taşları gibi birbirine kenetlenmiş olmasından geçtiğine inanıyoruz. Hiç bir parçalanma ve bölünme olmadan, büyük kongremizden, genel başkanımızın öncülüğünde tek liste halinde daha da güçlenerek çıkacağımız inancındayız.’’ ‘FP İl Başkanları’ imzasıyla yayınlanan bildirinin bütün il başkanlarını kapsayıp kapsamadığı ise tartışma yarattı. Numan Kurtulmuş, ‘‘Mazeretleri nedeniyle Konya'ya gelemeyen iki kişinin dışında 78 il başkanımızın ortak kararıdır’’ derken, yenilikçi kanat ise büyük bölümü zorla ve baskıyla toplanmasına karşın bildiriye destek veren il başkanı sayısının 57 olduğunu savundu. Kurtulmuş'un başkanlığında bildiriyi hazırlamak için yapılan toplantıya, yenilikçi kanada yakın Ankara, Kayseri Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu bir çok il başkanının katılmadığı belirlendi.

BAŞKANI ANKET BELİRLESİN

Yenilikçi kanadın adayı Gül ise gelenekçilerin bildiri hazırlığını yürüttüğü sırada, İl Başkanlığı binasında 15 milletvekiliyle yaptığı basın toplantısında çekilmeyeceği mesajını verdi ve şöyle konuştu: ‘‘Yakın siyasi tarihimiz gönülsüz, inanmadan atılan imzaların ne tür sonuçlar verdiğinin örnekleriyle doludur. Bunun en son örneğini de Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 5+5 formülünde gördük. Bu imzaların hangi şartlarda atıldığını bildiğim için imzayı atan arkadaşlarımı anlayışla karşılıyorum. Hoş görüyorum.’’ Gül gelenekçi kanattan kendisine yönelen ‘‘Çekil’’ talebine karşılık da, ‘‘Kongreye tek listeyle gidilmesine ben de hazırım. Ancak, kimin öncülüğünde gidileceğine tabanımız teşkilatımız ve halkımız karar versin. Bunun için bir anket yapalım’’ karşı önerisinde bulundu. Gül, ikinci bir öneri olarak ise genel başkanlık yarışının dışında genel idare kurulu için çarşaf liste çıkarılmasını istedi.

HOCA, KUTAN'I İSTİYORMUŞ

Bildirinin, il başkanları toplantısının tamamlanmasından sonra yayınlanması da dikkat çekti. Kutan, bildiriyle ilgili tartışmalar nedeniyle dün 3 saat gecikmeli başlayan toplantının kapanışında, ‘‘FP'liler için aslolan birlik ve beraberliktir. Nefsi arzuları geri plana itip bu büyük davayı iktidara taşımaktır’’ dedi. Kutan'ın, ‘‘toplantıyı kapatıyorum’’ sözünün ardından bir başka odada toplantıya çağrılan il başkanları hazırladıkları bildiriyi basın mensuplarına dağıttılar. FP'de büyük gürültü koparan önceki gün yayınlatılmak istenen ancak bazı il başkanlarının tepkisi karşısında askıya alınan bildiri hazırlığı önceki gece FP'lilerin kaldığı Kombassan'a ait Bera Oteli'nde yeniden gündeme geldi. Kutan, sağ kolu Oğuzhan Asiltürk'le birlikte geceyarısı topladığı il başkanlarından Gül'den çekilmesini söylemelerini istedi. Asiltürk de ayetlerle süslediği öğrenilen konuşmasında yasaklı liderleri Erbakan'ın, Kutan'ı istediğini söyledi.

BU YAPILAN USULSÜZ

Bu toplantının ardından, İl Başkanları bu kez de İstanbul İl Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında biraraya geldi. Bildiriyle ilgili hazırlıkları yürüten Kurtulmuş'un boş bir kağıda il başkanlarının imzalarını almaya çalışması tartışma yarattı. Bir çok il başkanı imza vermezken Diyarbakır İl Başkanı Fehmi Uyanık'ın, ‘‘Bu yaptığınız usulsüz’’ itirazının ardından tansiyon yükselince toplantıya ara verildi. İl Başkanlarının Kutan'ın yanı sıra Gül'ü de dinlemek istediklerini söylemeleri üzerine dün sabah yeniden biraraya gelen il başkanlarına Gül, ‘‘Ayak oyunlarıyla demokrasi olmaz. Tabanın talepleri dikkate alınmalıdır. Küçülen değil büyüyen bir parti için hür demokrat şeffaf, yiğit bir duruşa ihtiyaç var’’ dedi. Bazı il başkanlarından gelen tepkiler üzerine bildirinin yayınlanmasından vaz geçildiği, ancak Kutan ve Asiltürk'ün baskısıyla bildirinin yayınlatıldığı öğrenildi.

Adamlarını atıyorlar

KONYA'da yapılan il başkanları toplantısında yayınlanan ‘Gül çekilsin, Kutan ile yola devam’ bildirisiyle kılıçlarını çeken gelenekçiler, ikinci adımı ‘gizli talimat’la attılar. FP'de gelenekçiler Abdullah Gül'ün oy alabileceğini düşündükleri il ve ilçe teşkilatlarında ‘karargah stratejisi’ başlattı. FP'nin iki ağır topu, Oğuzhan Asiltürk ile Fehim Adak, Fazilet kongresinde oy kullanacak yaklaşık bin 200 delegeyi masaya yatırarak, Abdullah Gül'e yakın isimleri tek tek saptadılar. FP kulislerine de yayılan fısıltılara göre, gelenekçiler teşkilatlarda kendilerine yakın isimlerle başlattığı strateji çerçevesinde, yenilikçilere karşı şu taktiklerin izlenmesini istediler:

Tüm delegelerle yüzyüze görüşün. Yapılacak kongrenin genel seçimlerden farkı olmadığı mesajını verin.

Bu görüşmelerde delegelere, Türkiye'de, İslam'ın Milli Nizam, Milli Selamet, Refah ve Fazilet partileriyle yaşayabildiği, partinin bölünmesi halinde ülkenin hızla İslam'dan uzaklaşacağı mesajını verin.

Medyaya da yansıyan açıklamaları örnek vererek, Gül ve kadrosunu laik kesimin de desteklediğini ima edin. Ancak eleştiride aşırıya kaçmayın. Kesinlikle tartışmaya girmeyin.

Varolan parti yönetimini desteklemenin vefa borcu olmanın ötesinde İslam'a hizmet olduğunu vurgulayın.

Kişisel ve ailevi sorunları olanları saptayın, bunlara yardımcı olun. Maddi fedarkarlıktan çekinmeyin.

O yörenin delegeleri etkileyebilecek sevilen isimlerini devreye sokun.

FP kulislerinde, verilen taktiklerin RP Genel Merkezi seçim Karagah Başkanlığı tarafından 1997 yılında yayınlanan, 101 no'lu ‘Seçime Hazırlık’ kitabını çağrıştırdığı da dile getirildi. Gelenekçi atağın başta İstanbul, Ankara olmak üzere, İzmir, Antalya, Eskişehir, Adıyaman, Çorum, Diyarbakır, Şırnak, Manisa, Mersin, Tokat, Malatya, Rize, Giresun, Erzurum, Kayseri gibi iller ve bu illere bağlı ilçeleri hedeflediği öne sürüldü.

Etli pilavla kahvaltı

FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin il başkanları toplantısı için geldiği Konya'da dün sabah kahvaltısını yoğurt çorbası, etli pilav, bamya çorbası ile irmik helvası ve pirinçle yapılan bir tatlı olan zerde ile yaptı. Bera Otel'den sabah kahvaltısı yapmadan ayrılan ve Çarıklar beldesine giden Kutan, burada Belediye Başkanı Mehmet Ali Şimşek'in oğulları Ali ve Nasrullah'ın sünnet düğününe katıldı. Konya usulü 8- 10 kişinin bulunduğu yer sofrasında kahvaltı olarak düğün yemeğine oturan ve ‘Esselamünaleyküm’ diye başlayıp kısa bir konuşma Kutan, ‘‘Burada bir düğün merasimini birlikte icra ediyoruz. Allah, hayırlı evlat nasip etsin. Muhterem kardeşlerim, Türkiye'de artık örf ve adetler büyük ölçüde tahrip oluyor. Batı adetleri geliyor. Düğünler Ankara'daki lüks otellerde içkili şekilde yapılıyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!