Bollard: Konut fiyatlarındaki patlamaya dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bollard: Konut fiyatlarındaki patlamaya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 15:46

Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Allan Bollard, Yeni Zelanda’da enflasyon hedeflemesine geçildiğinde gayrimenkul fiyatlarında yüzde 20’lere varan patlamalar yaşandığını, aynı gelişmeyi yaşayan Türkiye’nin bundan ders alması gerektiğini bildirdi.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen "Enflasyon Hedeflemesi: Uygulama ve Olası Sorunlar" başlıklı konferansta konuşan Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Allan Bollard, enflasyon hedeflemesini uygulayan ilk ülkelerden biri olarak anıldıklarını ancak Almanya’nın resmi olmasa da bu sistemi daha önce başarılı bir şekilde uyguladığını vurguladı.

"İNANDIRICI OLABİLMEK İÇİN SAMİMİ DAVRANMALIYIZ"

Bollard, enflasyon hedeflemesinde bazen bazı hedeflerin yakalanamayabileceğine dikkat çekerek, merkez bankalarının "neyi yapıp neyi yapamayabilecekleri" konusunda samimi davranmaları gerektiğini bildirdi. Bollard, "Amacımız, kredibiliteyi, inandırıcılığı sağlayabilmek, ileriye dönük fiyatların kontrolü, ekonomi konusunda samimi olabilmek ki bu yolla istikrarlı koşullar sağlanabilsin. Bu koşullar sayesinde ekonominin diğer oyuncuları daha sağlıklı kararlar verebiliyorlar, ekonomide büyüme temin edilebiliyor ve ekonomik çalkantılar asgariye indirilebiliyor" dedi.

"HİÇ BİR ŞEY KUTSAL SAYILMADAN REFORMLARI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Yeri Zelanda’nın enflasyon hedeflemesi ve para politikasına geçmeden önceki sürecine değinen Bollard, 70’li yıllarda çok ciddi krizler yaşadıklarını, verimlilik oranlarının tepe taklak olduğunu, dış ticaret açısından ciddi şekilde zorlandıklarını ve refah seviyesinin düştüğünü; 80’li yıllarda da büyük reform programı başlattıklarını kaydetti. Bollard, piyasaları esnek hale getirdiklerini, sermaye piyasalarını serbestleştirdiklerini, ekonomilerini dünya piyasalarına açtıklarını anlatırken, bu süreçte çok zorlandıklarını kaydetti.

SÜREÇTE ÇIKARILAN DERSLER

Enflasyon hedeflemesi uygulaması sürecinde bazı dersler çıkardıklarını vurgulayan Bollard, bu derslerin Türkiye açısından da geçerli olacağını kaydetti. Bollard, çıkarılan derslere ilişkin şu bilgileri verdi: "Varlık fiyatlarındaki yada aktif fiyatlarındaki enflasyon, özellikle gayrimenkul fiyatının iki tane önemli iniş çıkışı yaşanmıştır. Yüzde 20’ler mertebesinde bir anda ev fiyatları çok ciddi şekilde yükselmiştir, tekrardan düşmüştür. İkinci patlamayı bir daha biz yaşadık. OECD bünyesinde bulunan diğer ülkelerde de bu görüldü. Türkiye’de şu anda ev fiyatları hızlı bir şekilde yükselmiş bulunuyor. Bu nasıl aşılacak? Aktif fiyatlarındaki enflasyon genelde hedeflenmiyor, TÜFE hedefleniyor. TÜFE hedef olduğu için aktif ya da varlık fiyatları da bizler için önemli ona yönelik de tedbirler alınmalı."

"EV FİYATLARI PATLADI"

Ailelerin bütçesinde konut harcamalarının önemli bir gider kalemi olduğunu belirten Bollard, ev fiyatları patladığında ailelerin bütün gelirlerini ona ayırmak sorunda kaldığını, buna karşı tedbirler alınması gerektiğini belirti. Bu alanda başarılı olduklarını ev fiyatlarını indirdiklerini, ancak bunun için bedel ödediklerini aktaran Bollard, bu tecrübenin Türkiye’de de yaşanacağını kaydetti.

"SERBEST EKONOMİYLE İLGİLİ ZORLUK YAŞIYORUZ"

Bugün en önemli zorluğu serbest ekonomiyle ilgili yaşadıklarını belirten Bollard, "Para politikasının ileti kanalları öyle ki, faiz oranlarını yükselttiğiniz zaman kambiyo kuru üzerinde, istenmezse bile, çok ciddi etkiler yaratabiliyor. Bu da bizi zorluyor" dedi. Bollard, para birimlerinin değer kazanmasının ise yurtiçi ekonominin güçlü olmasından kaynaklandığını anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!