Bolivya Kongresi'nde yumruklar konuştu

Güncelleme Tarihi:

Bolivya Kongresinde yumruklar konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 09:43

Bolivya kongresinde, hakimlerin atanması konusunda çıkan tartışmada yumruklar konuştu.

Kongredeki kavgaya neden olan olaylar dizisi, Devlet Başkanı Eva Morales'in geçen Aralık'ta kongrenin tatile girdiği sırada 4 sulh hakimini atamasıyla başladı. Muhalefet liderlerinin şikayeti üzerine Anayasa Mahkemesi geçen Mayıs'ta, hakimlerin, Kongre onaylamadığı sürece yalnızca 90 gün görevde kalabileceklerini belirterek, görevlerini askıya aldı.

Milletvekilleri de mahkemenin kararı üzerine geçen ay hakimlerin atamalarını onayladı.

Ancak konunun üzerine ısrarla giden Morales, Anayasa Mahkemesinin kendisinin atadığı hakimlerin görevlerini askıya almaya yetkili olmadığını savundu ve Kongreden, Anayasa Mahkemesinin 5 hakiminden 4'üne karşı yasal görevlerinin dışına çıktıkları gerekçesiyle suçlamada bulunmasını istedi.

Kongrede dün yapılan oturumda hakimlere suçlama getirilmesini istemeyen muhalefet liderleri kürsüyü ele geçirdi.

Morales'in parti üyeleri rakiplerini kürsüden indirmeye çalıştı. Bu arada masaların üzerine çıkan ve seslerini yükseltmeye başlayan her iki tarafın üyeleri birbirlerine girdi. Bu durum kongre üyelerinin birbirlerine su bardakları atması ve daha sonra yumruklaşması şeklinde sürdü.

Ancak muhalefet Morales'in partisinin girişimini engellemede başarılı olamadı.

Devlet Başkanı Yardımcısı Alvaro Garcia yaptığı açıklamada, hükümetin, Anayasa Mahkemesi hakimlerinin yerine atanacak kişilerin isimlerini bugün belirlemesini beklediklerini bildirdi.

Muhalefet, Morales'i güçler ayrımını ihlal etmekle ve istediği hakimlerin Anayasa Mahkemesine atanması için çalışmakla suçladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!