Boks maçı soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Boks maçı soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Şevket Kazan'ın giderayak, son soruşturmayı laik ve Atatürkçü kişiliği ve Aczmendiler'e karşı tavizsiz tavrı ile tanınan Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'e açtırdığı ortaya çıktı.

Kazan'ın soruşturma ‘olur'unu, Yüksel'in de katıldığı Genelkurmay'ın irtica brifinginin ardından, 24 Haziran'da vermesi dikkat çekti. Kazan'ın bakanlıktan ayrılmadan hemen önce açtırdığı soruşturma, ‘brifing cezası' şeklinde yorumlandı. Yüksel'den, bir hafta içinde yazılı savunmasını vermesi de istendi.

Bakanlık soruşturması, Yüksel'in basına verdiği demeçler ve Sincan'daki Kudüs Gecesi hakkında harekete geçip, ‘nöbetçi savcı ve başsavcıya haber vermeden ilk kez soruşturma açması' nedeniyle başlatıldı. Soruşturma yazısında Yüksel, ‘Bakanlık genelgelerine aykırı olarak basına demeç vermek, genel çalışma ve işbölümü esaslarını gözetmemek, tarafsızlığına gölge düşürmekle' suçlanırken, şöyle denildi:

ÖZEL TV'LERE DEMEÇ VERDİNİZ

‘‘Kamuoyunun hassas olduğu konularda çok dikkatli olması gereken ve görevleri arasında basına açıklama yapma gibi bir zorunluluğu bulunmayan bir yargı mensubunun böylesine yanlış anlaşılmalara ve olumsuz politik yorumlara yol açacak biçimde basın ve özel televizyon kuruluşlarına demeç verip açıklamalarda bulunma alışkanlığınızı sürdürdüğünüz için hakkınızda soruşturma açılmıştır.''

Yüksel'e yöneltilen suçlamalar özetle şöyle:

11.12.1996 gecesi görüntülü olarak yayınlanan televizyon programında, Kanal D muhabiri ile özel spor salonunda boks gösterisi yaparak, RP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğiniz yazı ile ilgili beyanlarda bulundunuz. 31.1.1997'de Sincan'da düzenlenen Kudüs Gecesi ile ilgili haberlerin basına yansıması üzerine, nöbetçi Cumhuriyet Savcısına haber dahi vermeden ve Cumhuriyet Başsavcısı da bilgilendirilmeden soruşturma başlattığınız. Basına ve özel televizyon kuruluşlarına suç teşkil eden olayın esası ve sanıkları hakkında açıklamalar yaptınız.

16-22 Şubat 1997 tarihli bir dergide yayınlanan ‘Gelişen olaylar silahlı hareketlere dönüşebilir' başlıklı yazıda yürüttüğünüz soruşturmalar ile hakkınızda başlatılan işlemlerle ilgili görüşlerinizi yansıttınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!