Boğaz'ın Buena Vista'sı

Güncelleme Tarihi:

Boğazın Buena Vistası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 12:22

Türk asıllı yönetmen Fatih Akın, "Duvara karşı" filminin ardından "Köprüleri Geçmek: İstanbul Hatırası" belgesi ile Avrupa basınında da ilgi gördü. The Guardian gazetesi belgesel için "Boğaziçi’nin Buena Vista Sosyal Kulübü" benzetmesini yaptı ve İstanbul’daki kültürler kavşağının karşımının "şaşırtıcı" bir müzik karışımını yarattığını belirtti.

Haberin Devamı

Fatih Akın’ın "Köprüleri Geçmek: İstanbul Hatırası" belgesi, Avrupa’da ilgi gördü. Belgesel konusunda çok uzun bir haber yayınlayan İngiliz The Guardian gazetesi, filmin İstanbul’daki yeraltı müzik dünyasında bir gezinti yaparken bir dahi ortaya çıkarttığını belirterek müzisyen Selim Sesler’e övgü yağdırdı.

İstanbul’daki kültürler kavşağının "şaşırtıcı" bir müzik karışımını yarattığını ifade eden The Guardian, Akın’ın Avrupa’nın en büyük kentinin zengin ancak çok az bilinen müziği konusunda bir film yapma arzusunun nasıl ortaya çıktığını anlatırken "İstanbul Hatırası" için Kübalı gruba gönderme yaparak, "Boğaziçi’nin Buena Vista Sosyal Klübü" benzetmesini yaptı.

DÜNYANIN EN İYİ KLARNETÇİLERİNDEN BİRİ

Selim Sesler’i "Dünyanın en iyi klarnetçilerinden biri" olarak nitelendiren The Guardian, "Duvara Karşı ve Köprüleri Geçmek’te Sesler’i bir yıldız haline getirmiş olabilir ancak o hala düğümler, sünnetler ve bar mitzvah törenlerinde çalıyor ve bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini merak ediyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Diğer bir İngiliz gazetesi The İndependent ise, filmin Doğu ve Batı’nın İstanbul’da buluşmasından kaynaklanan müzik çeşitliğini değerlendirdiğini belirterek, "Bazıları baştan çıkartıcı, bazıları ise 50 taksi radyolarını aynı zamanda dinlemek gibidir" diye yazdı.

The İndependent, özellikle Müzeyyen Senar’ı beğendiğini belirterek Senar’ı, "sonsuza dek yaşayacak" işaretini veren, "Bette Midler ve Gloria Swanson’un bir karışımı" olarak nitelendirdi. Gazete "Bu film, İstanbul için Buena Vista Sosyal Klübü’nün Havana için yaptıklarını yapabilir" sözlerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!