Boğaziçi’nin Buena Vista Sosyal Kulübü

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçi’nin Buena Vista Sosyal Kulübü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

Fatih Akın, "Duvara Karşı" filminin ardından "Köprüleri Geçmek: İstanbul Hatırası" belgesi ile Avrupa basınında da ilgi gördü. Belgesel konusunda uzun bir haber yayınlayan İngiliz The Guardian Gazetesi, Fatih Akın'ın "İstanbul Hatırası" filminin İstanbul’daki yeraltı müzik dünyasında bir gezinti yaparken bir dáhiyi ortaya çıkarttığını belirtti.

Gazete, müzisyen Selim Sesler’e övgü yağdırdı. "Kültürler kavşağı"ndaki İstanbul'un şaşırtıcı bir müzik karışımı yarattığını ifade eden The Guardian, Fatih Akın’ın Avrupa’nın en büyük kentinin zengin, ancak çok az bilinen müziği konusunda Kübalı ünlü grup "Buena Vista"ya gönderme yaptı. Gazete, Akın'ın "İstanbul Hatırası" filmi için "Boğaziçi’nin Buena Vista Sosyal Kulübü" benzetmesini yaptı. Selim Sesler’i "Dünyanın en iyi klarnetçilerinden biri" olarak nitelendiren The Guardian, "Duvara Karşı ve Köprüleri Geçmek, Sesler’i bir yıldız haline getirmiş olabilir, ancak o hálá düğün ve sünnet törenlerinde çalıyor ve bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini merak ediyor" ifadesini kullandı.

Bir başka İngiliz gazetesi The Independent ise filmin Doğu ve Batı’nın İstanbul’da buluşmasından kaynaklanan müzik çeşitliğini değerlendirdiğini belirterek "Bazıları baştan çıkartıcı, bazıları ise 50 taksinin radyolarını aynı zamanda dinlemek gibidir" diye yazdı. The Independent, özellikle Müzeyyen Senar’ı beğendiğini belirterek Senar’ı "sonsuza dek yaşayacak" işaretini veren "Bette Midler ve Gloria Swanson’un bir karışımı" olarak nitelendirdi. Gazete "Bu film, İstanbul için Buena Vista Sosyal Kulübü’nün Havana için yaptıklarını yapabilir" sözlerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!