Boğaz'a ikiz köprü

Güncelleme Tarihi:

Boğaza ikiz köprü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Türk mimarı Ahmet Vefik Alp, Boğaz'a 3. köprü yerine ikiz köprüler önerisinde bulundu. Mevcut köprülerin yanına inşa edilecek ikiz köprülerle, geçişlerin tek yöne indirilmesini öneren Alp, üçüncü köprünün istenmese de yeşili yok edeceğini ve ormanlık alanlarda yapılaşmaya yol açacağını söyledi. Alp'in köprüler konusundaki önerileri ve görüşleri şöyle:

TEK YÖN

İlk etapta Boğaz Köprüsü'nün ikizini yapalım. Bu yolla mevcut otoyollardan faydalanalım. Köprülerden biri gidiş, diğeri geliş olarak tek yön olsun. Böylece gişe önlerindeki sıkışmaların önüne geçelim. Bu kısa sürede yapılabilir ve rahatlama sağlanır. Daha sonra diğer köprünün ikizini de aynı şekilde yapalım. Bu yolla üçüncü köprüye kesinlikle ihtiyaç olmaz.

BESA YOLU

Birinci köprünün ikizini yaptığımızda, Beşiktaş'tan Samatya'ya bir yol açalım. Eski bir proje olan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ‘Besa Yolu' büyük kolaylık sağlar. Bu yol için her şey mevcuttur. Samatya bölgesine kadar gelen bir sahil yolu var. Bu yolun otoyollarla bağlantısı var. Karşı yönde ise yine otoyollara bağlanabilecek ve Tuzla'ya kadar gidecek bir sahil yolu var.

TÜP GEÇİT

Bu yolları tüp geçitle birleştirelim. Samatya'dan girilen tüp geçit Söğütlüçeşme'den çıkıp otoyol bağlantısına girebilir, isteyen de şehir trafiğine geçer. Bu çıkış noktası değiştirilebilir. Moda veya Fenerbahçe de olabilir. Atatürk Havalimanı'ndan Tuzla'ya kadar bir akış sağlanır.

YÜZÜK YOL

Avrupa yakasında Beşiktaş-Samatya, Anadolu yakasında Kadıköy-Boğaz Köprüsü, bunları birleştiren köprüler ve tüp geçitlerle bir ‘Yüzük yol' ortaya çıkar. Yüzük yol için belirli bölgelerde 1-2 viyadüğe ihtiyaç var. Fatih bölgesinde de bir kesimde tünelle ulaşım sağlanacak. Bu sistem tüm Avrupa'da var. Yüzük yollar büyük rahatlama getiriyor.

KÖRFEZE GEÇİŞ

Bu görüşlere alternatif olarak Çanakkale'ye bir köprü yapılarak, trafik otoyollarla bu yöne kaydırılabilir. Ayrıca İzmit Körfezi'ne yapılacak bir geçiş ile trafiğe hız ve rahatlık kazandırılır. Trafik körfeze girmeden karşı yöne geçer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!