Böcekler şişmanlar mı?

Güncelleme Tarihi:

Böcekler şişmanlar mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 15:15

Böcekler şişmanlarlar mı? Böcekler şişmanlasalarda ince yapılarını kaybetmezler mi? Sorularınızın cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

Şişman böceklerle ilgili ilk çalışmalar 1960’larda başladı. Floridalı bir entomolog bu tarihte obez sivrisinekler hakkında çalışmalarını yayınlamaya koyuldu. Doğadan yakalanmış sinekleri eliyle besleyerek (“Proboscis’lerini mikropipete sokarak”) vücut ağırlıklarının yarısı kadar yağ depolamalarını sağladı. Kısa bir süre önce bilim insanları erkek yusufçuklardaki obezliği araştırdı.

Penn State’ten biyolog Ruud Schilder belli bir parazit enfeksiyonunun böceklerin torakslarında ve uçuş için kullanılan kasların etrafında yağ depolanmasına yol açtığını gösterdi. Bu yağlı yusufçuklar çiftleşmede ve bölgelerini  rakiplerine karşı korumada diğerleri kadar başarılı değiller. Bunun nedeni de büyük olasılıkla uzun süre uçamamaları. Ancak enfekte olmamış yusufçukların biraz yağlı olmasının faydası var. Schilder’in meslektaşlarından birinin bulduğuna göre, şişman ve sağlıklı yusufçukların uçuş adaleleri daha güçlü; çiftleşmeleri de daha kolay.

Haberin Devamı

Böceklerde obezlik üzerine yapılmış araştırmaların en kapsamlısı meyve sinekleri üzerine. Yüksek kalorili diyetlerle beslenen larvalar kısa sürede şişmanlarken, şekerbakımından zengin diyet, larvalarda diyabet benzeri bir hastalığa yol açarak ömrü kısaltıyor. Ancak sinek erginliğe ulaştıktan sonra büyümesinin önünde bir engel var. Tıpkı insanlar gibi meyve sinekleri de fazla enerjiyi hücrelerindeki yağ damlacıkları halinde saklıyor. (Bizim yağ damlacıklarımız yağ dokusunda yaşarken meyve sineklerinde “yağ gövdesi” denen benzer bir organ bulunuyor.) Fakat yetişkin sinekler tıpkı diğer böcekler gibi bir dış iskeletin içine hapsoluyorlar. WashingtonÜniversitesi’nden endokrinolog Thomas J. Baranski’ye göre bu yüzden de sinekler şişmanlamıyor. “Onun yerine, dış iskelete sahip olduklarından yağ içeride sıkışıyor.”

 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!