BM'nin Suriye temsilcisi uçuşa yasak bölge konusunda umutsuz

Güncelleme Tarihi:

BMnin Suriye temsilcisi uçuşa yasak bölge konusunda umutsuz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2012 00:00

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği’nin yeni Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, BM'nin Esad rejimine karşı uçuş yasağı uygulayamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği binasından çıkışı sırasında Brahimi'nin yoluna çıkan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu çok sayıdaki Suriyeli protestocu, Suriye halkının abluka altında tutulduğunu ve günlük yiyecek dahi bulamadıkları şeklinde şikayette bulundu.

Suriye halkının durumuna dikkati çekmek için açlık grevi yaptıklarını belirten göstericiler, Brahimi'den Suriye rejimine karşı uçuş yasağının uygulamaya konulmasını istedi.

Brahimi ise göstericilere hitaben, BM'nin Suriye rejimine karşı uçuş yasağı uygulayamayacağını çünkü "böylesi bir uygulamaya gücü yeten ülkeler tarafından bu seçeneğin reddedildiğini" söyleyerek, "Mümkün olduğunca çalışıyoruz ama bu hususta elimizden bir şey gelmez" dedi.

Brahimi, açlık grevi ve protestolarına son vermelerini istediği gruba, "Buraya sizin için ve Suriye halkı için geldim. Gücümüz yettiği kadarıyla taleplerinizi yerine getirmeye çalışacağız" demesi üzerine göstericilerden biri "Söz değil uygulama istiyoruz" karşılığını verdi.

ŞAM'A GİDECEK

Haberin Devamı

Brahimi, Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile bir araya geldi. İkili, Arap Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleşen  görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Brahimi, kendisine verilen görevin çok zor bir görev olduğunu belirterek, Suriye halkına hizmet edeceğini ve elinden geleni yapmaya çalışacağını ifade etti.

Kısa bir süre sonra Şam'a gideceğini açıklayan Brahimi, burada sivil toplum örgütleri, aydınlar ve halkla görüşerek taleplerini dinleyeceğini  belirtti. Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeyi umduğunu ama şu an için kesin bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!