BM'den 200 bin Suriyeli uyarısı

Güncelleme Tarihi:

BMden 200 bin Suriyeli uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2012 00:00

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye'deki krizin daha da derinleşmesi halinde Türkiye'ye sığınan mültecilerin sayısının 200 bini bulabileceği uyarısında bulundu. Yeni mülteci kampları hazır olana kadar bekletilerek, sınırdan içeri alınmayan Suriyeliler ise gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

BMMYK sözcüsü Sybella Wilkes, “200 bin kişilik bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz ve gerekli hazırlıklar için Türk hükümetiyle çalışıyoruz” dedi.

Cenevre’de Reuters’a konuşan Wilkes, bu konuda Türkiye’ye gerekli desteği sağlayacaklarını belirterek, “Yardımları en kısa sürede göndermeye hazırız” ifadesini kullandı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) açıkladığı verilere göre, Türkiye'de bugün itibarıyla 79 bin 56 Suriye vatandaşı bulunuyor. Suriye vatandaşlarına, Hatay'da beş,  Şanlıurfa'da iki, Gaziantep'te bir olmak üzere sekiz çadır kent ve Kilis'te 12 bin kişilik konteyner kentte hizmet veriliyor.

BMden 200 bin Suriyeli uyarısı
Sınırdan geçiş izni alamayan bazı Suriyeliler, gözyaşlarına hakim olamadı. Türkiye sınırında çadır kuran Suriyelilerin kendilerini korumak için silahlandıkları görüldü.

Haberin Devamı

BİNLERCE SURİYELİ SINIRDA

Yeni kurulan dört yeni kampa yerleştirilmeleri beklenen yaklaşık 10 bin Suriyeli de Türkiye sınırında bekliyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, söz konusu kamplarda, başta öğrenci yurtları ve spor salonlarında kalanlar ile sınırda bekleyenler olmak üzere 43 bin kişi barındırılacak.

Gaziantep Karkamış'taki yeni kampa bugün itibariyle 375 Suriyeli alınırken, Kahramanmaraş ve Osmaniye'deki kamplar bu hafta, Adıyaman'daki kamp ise Eylül ayının ilk haftası hizmete açılacak.

DAVUTOĞLU’NDAN 100 BİN BARAJI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mülteci sayısının 100 bine ulaşması halinde Suriye sınırları içinde güvenlikli bölge oluşumunun söz konusu olacağını belirtmişti.

Türkiye’nin 30 Ağustos’taki BM Güvenlik Konseyi toplantısında “güvenlikli bölge” talebini dile getirmesi bekleniyor. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin'in şu aşamada tampon bölgeye sıcak bakmadığı, ABD'nin de temkinli yaklaştığı belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise dün yaptığı açıklamada, “müttefik ülkelerle birlikte Türkiye'nin önerdiği tampon bölge kurulması önerisi üzerinde çalıştıklarını” söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!