BM'de Rusya'ya Suriye markajı

Güncelleme Tarihi:

BMde Rusyaya Suriye markajı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 09:53

Batılı devletler, bugün New York’ta yapılacak BM Güvenlik Konseyi oturumunda, Arap Birliği’nin Suriye planını desteklemesi için Rusya’yı ikna etmeye çalışacak. Ancak Kremlin geri adım atacak gibi görünmüyor.

Haberin Devamı

Oturumda, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi Konsey'e, Suriye'ye giden Arap Birliği gözlemci heyetinin raporuyla ilgili bilgi verecek. Ardından ise bu rapora paralellik gösteren bir BM kararının oylanmasına geçilecek.

Guardian'ın haberine göre, Batılı devletlerle Arap ülkeleri tarafından desteklenen ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın koltuğunu yardımcısına bırakmasını öngören karar tasarısı için şu ana kadar BM Güvenlik Konseyi'nin 10 üyesinden güvence alındı. Bu sayı, tasarının kabulü için yeterli. Ancak yapılacak oylamada veto hakkı bulunan Rusya'nın ret oyu kullanması halinde tasarı düşecek.

Rusya, daha önce, "Esad'ın, görevi bir yardımcısına bırakmasını ve bu yardımcının yeni bir hükümet kurmasını" isteyecek bir BM kararını veto edeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Ancak Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, "Rusya'nın bölgedekilerin sesini dinleyeceğini ümit ediyoruz. Rusları, Esad'a yatırım yapmanın onlar için de kötü olduğuna ikna etmeye çalışıyoruz. Sanırım onlar da şu noktaya doğru geliyor: Esad düşüyor" ifadesini kullandı.

RUSYA KARARLI

Moskova ise Suriye'ye verdiği desteği sürdürüyor.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov ise Arap Birliği’nin Batı destekli planının BM Güvenlik Konseyi’nden geçirilmesi için baskı yapılmasının “iç savaşın yolunu hazırlamak” anlamına geleceğini söyledi.

 

Interfax haber ajansına konuşan Gatilov, “Batılı ülkelerin Güvenlik Konseyi’ne getirecekleri Suriye taslağı uzlaşı getirmez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!