BM: Kosova’nın nihai statüsüne yönelik görüşmeler sürecek

Güncelleme Tarihi:

BM: Kosova’nın nihai statüsüne yönelik görüşmeler sürecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 12:54

Birleşmiş Milletler ve ABD, İbrahim Rugova’nın ölümüne rağmen Kosova’nın nihai statüsüne yönelik görüşmelerin kesintiye uyramayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Kosova Başkanı İbrahim Rugova’nın ölümünün ardından Birleşmiş Milletler ve ABD, Kosova’nın nihai statüsü ile ilgili müzakerelerin kesintiye uğramayacağını açıkladı. Uzmanlar ise son dönemde Kosova’da bazı münferit şiddet olaylarının yaşandığını hatırlatarak Rugova’nın yokluğunda oluşan boşluğu milliyetçi Arnavutlar’ın doldurmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Yeni Dönem Haber Ajansı’na göre, Birleşmiş Millletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Kosova ile yapılması planlanan müzakerelerin kesintiye uğramayacağını açıkladı.
Uzmanlar ise Rugova’nın boşluğunu milliyetçilerin doldurmasından endişeleniyor. Kosova’nın bağımsızlığı için barışçıl mücadeleden yana olan Rugova, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) tarafından pasif kalmakla eleştiriliyordu. Kosova’da yapılan son seçimlerde milliyetçilerin ciddi bir oy almasının ardından Rugova’nın da hayatını kaybetmesiyle Kosova’da milliyetçi eylemlerin artmasından endişe ediliyor.

'TÜRKİYE KOSOVALILAR’IN YANINDA OLACAKTIR'

Öte yandan Türkiye’nin Kosova’daki Eşgüdüm Bürosu Şefi Volkan Türk Vural, İbrahim Rugova’nın ailesine ve Kosova halkına bir taziye mesajı yayınladı. Kosova Radyosu’na göre mesajda, "Kosova Başkanı İbrahim Rugova’nın kayıbını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Şahsım ve ülkem adına öncelikle Rugova ailesine ve tüm Kosova halkına taziyelerimizi bildirirken, Başkan Rugova’ya tanrıdan rahmet diliyorum. Bütün bir ömrünü Kosova’yı daha iyi günlere taşımaya adamış olan Başkan Rugova’nın ani ölümü hepimizi derinden sarsmıştır. Temennimiz, umudumuz tüm Kosovalılar’ın Rugova’nın başlattığı yolda birlik içinde çalışmaya devam etmeleridir. Bu konuda Türkiye daima yanlarında olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Kosova Türk Gazeteciler Derneği de Rugova’nın ölümü üzerine bir mesaj yayınladı. Mezajda, Rugova’nın kaybının sadece Kosova için değil, bölge barışı ve istikrarı açısından da büyük bir kayıp olduğu dile getirildi.

SULTAN MURAT TÜRBESİNİN AÇILIŞI ERTELENDİ

Öte yandan 1389 yılında yaşanan Kosova Savaşı sırasında Miloş Obiliç isimli bir Sırp’ın suikasti sonucu öldürülen Sultan Murat’a ait olan türbenin restorasyonu tamamlanmıştı. Daha önce 27 Ocak’ta yapılacağı bildirilen türbe açılışı, Rugova’nın ölümü üzerine ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!