BM İnsan Hakları Konseyi'nden Suriye'ye kınama

Güncelleme Tarihi:

BM İnsan Hakları Konseyinden Suriyeye kınama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 17:51

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Suriyeli yetkililerin şiddet eylemlerini, devam eden katliamlarını ve sivilleri ayrım gözetmeksizin hedef almalarını "güçlü bir şekilde" kınadı. Türkiye ve ABD tarafından sunulan tasarı, Rusya, Çin ve Küba'nın ret oyuna rağmen geçti.

Haberin Devamı

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 20'nci oturumuna sunulan "Suriye'de İnsan Hakları Durumu" konulu karar tasarısı; 47 üyenin oyuna sunuldu.

Tasarı Rusya, Çin ve Küba'nın ret oyuna karşı 41 olumlu oyla kabul edildi.

Kararda, Suriyeli yetkililerin yaygın, sistematik ve geniş çaplı insan hakları ihlalleri, şiddet eylemleri, devam eden katliamları ve sivilleri ayrım gözetmeksizin hedef almaları ile Suriye'deki hükümet kontrolünde bulunan Şebiha milislerinin yaptığı insan hakları ihlalleri ve suçları şiddetli bir şekilde kınandı.

Konsey kararında, Suriye'deki "yargısız infazlar, protestocuların, insan hakları savunucularının ve gazetecilerin öldürülmesi, kötü muameleye maruz bırakılması, keyfi gözaltılar, insanların zorla kaybedilmesi, tıbbi tedaviye erişimin engellenmesi, işkence ve kötü muamele" de kınanırken, özellikle çocukların, cinsel şiddet de dahil, keyfi yakalama, gözaltı, işkence ve kötü muameleye tabi tutulduğuna ve öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Kararda, Suriyeli yetkililerin keyfi olarak gözaltına alınan tüm kişileri serbest bırakması ve özellikle, işkence yapıldığı iddia edilen bütün gözaltı merkezlerine bağımsız insan hakları gözlemcilerinin erişiminin derhal sağlanması istendi.

Suriye yönetiminden Suriye'nin tüm bölgelerine insani yardım örgütlerinin engelsiz, güvenli, hızlı ve tam ulaşımını sağlaması da dahil olmak üzere, insani müdahale planını uygulamasını talep eden kararda, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere ilgili tüm BM kuruluşları, Suriyeli mültecilere ve onlara ev sahipliği yapan ülkelere desteğini sürdürmeye çağrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!