BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail açıklaması

Güncelleme Tarihi:

BM Güvenlik Konseyinin İsrail açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2010 11:29

Aşağıdaki metin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, İsrail’in Gazze’ye giden yardım filosuna düzenlediği operasyonun ardından Salı günü kabul ettiği resmi başkanlık açıklamasının tam metnidir.

Haberin Devamı

Güvenlik Konseyi, İsrail askerlerinin Gazze’ye gitmekte olan konvoya uluslararası sularda düzenlediği operasyonda güç kullanması sonucu yalanan can kayıpları ve yaralanmalardan derin üzüntü duymaktadır. Bu bağlamda, Konsey, en az 10 sivilin kaybına ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olan hareketleri kınamakta, kayıpların ailelerine başsağlığı dileklerini göndermektedir.

Güvenlik Konseyi, İsrail’in elinde tuttuğu gemilerin ve sivillerin en kısa sürede serbest bırakılmasını talep etmektedir. Konsey İsrail’i konsolosluklarını tam erişime açmaya, söz konusu ülkelerin cenazelerini ve yaralılarını geri almasına izin vermeye ve konvoyun taşıdığı insani yardımın hedefine ulaşmasını sağlamaya çağırmaktadır.

Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin meseleyle ilgili tam bir incelemeye ihtiyaç duyulduğu açıklamasının altını çizerek, uluslararası standartlara uygun hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma başlatılması çağrısı yapmaktadır.

Haberin Devamı

Güvenlik Konseyi, Gazze’deki durumun istikrarlı olmadığına vurgu yapmaktadır. Konsey, 1850 ve 1860 numaralı kararların tam olarak uygulanmasının öneminin bir kez daha altını çizmektedir. Bu bağlamda, Gazze’deki insani durumla ilgili derin kaygılarını bir kez daha dile getirmekte ve malların ve bireylerin Gazze’ye istikrarlı ve dengeli akışı ve Gazze genelinde insani yardımın engellenmeden sunulması ve dağıtılması yönündeki ihtiyaca vargu yapmaktadır.

Güvenlik Konseyi İsrail-Filistin çatışması için tek yaşayabilir çözümün taraflar arasında müzakere edilmiş bir anlaşma olduğunun altını çizmekte ve sadece İsrail’le ve diğer komşularıyla yan yana barış ve güvenlik içinde yaşayan bağımsız ve sağlıklı bir Filistin Devleti’ni içeren iki devletli çözümün bölgeye barış getirebileceğini yeniden vurgulamaktadır.

Güvenlik Konseyi, yakınlaşma görüşmeleri için desteğini ifade etmekte, bu olayın yakınlaşma görüşmeleri sırasında yaşanmasından doğan kaygılarını dile getirmekte, tarafların her türlü tek taraflı ve provokatif tavırdan uzak bir biçimde soğukkanlılıkla hareket etmesini ve bütün uluslararası ortakların, taraflar arasında ve bölge genelinde işbirliği atmosferini desteklemesini istemektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!