BM denetçileri Suriye'ye geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

BM denetçileri Suriyeye geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 11:35

Suriye'nin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi için ABD ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın ardından BM denetçileri Suriye'ye geri dönüyorlar. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, parlamentoda yaptığı konuşmasında kimyasal silah denetçilerinin yarından itibaren Suriye'ye döneceklerini söyledi. Bu, Suriye'deki kimyasal tartışmaları konusunda yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Haberin Devamı

Ryabkov, ABD ile Rusya arasında varılan anlaşma uyarınca Suriye'nin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi sürecinin ilerlediğini ancak "olması gereken şekilde ilerlemediğini" söyledi. Ryabkov, "ABD'li yetkililer kimyasal silahlar konusunda anlaşmaya varmıştı ancak kimbir kanıt sunmadan, onların deyimiyle 'Suriye rejiminin suçlu olduğunu' söylemeye devam ediyorlar" diye konuştu.

BM denetçileri, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere 19 Ağustos günü Suriye'ye gitmiş ancak incelemer 21 Ağustos'ta yaklaşık 1.400 kişinin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla kesilmişti. Denetçiler, bunun üzerine olaydan günler sonra rotalarını kimyasal saldırı düzenlendiği iddia edilen bölgeye çevirmiş ve burada incelemeler yapmıştı.

Haberin Devamı

Denetçiler, şimdi de 19 Ağustos'ta başladıkları ilk incelemelerini devam ettirmek üzere Suriye'ye gidiyorlar.

BM denetçileri, 21 Ağustos'taki saldırıyla ilgili raporlarını geçtiğimiz hafta sunmuş ve Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair "ikna edici kanıtlar bulunduğu" sonucuna varmışlardı. Rusya ise denetçilerin bu raporunu yetersiz bulmuş ve daha çok incelemeye ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!