Bizimkiler tartışırken Araplar işi bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Bizimkiler tartışırken Araplar işi bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 01:42

Yılbaşı gecesi, İslám ülkeleri de dahil olmak üzere bütün dünyada büyük şenliklerle kutlanırken, Türkiye'de bir grup, yılbaşı geleneğinin İsláma aykırı olduğunu savunarak, hem yılbaşına, hem de yılbaşında yapılan eğlencelere karşı çıktı.

Arap televizyonları yılbaşı dolayısıyla özel eğlence programları yayınlarken, üç gün önce konuyu enine-boyuna tartışan Kanal 7, geceyi Ömer Muhtar'ın üç saatlik ‘‘Çöl Aslanı’’ filmiyle doldurmayı tercih ederek herkesi şaşırttı.

Yılbaşı kutlamaları, Türkiye'de eski tartışmaların yeniden canlanmasına sebep oldu. Vakit gazetesinin başını çektiği bir grup, yılbaşı kutlamalarının İsláma aykırı olduğunu savunurken, ‘‘Bir Ömrün Son Günü Gibi Eğlenin’’ diyen Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Ömer Çelik'i de topa tuttu. ‘‘Medeni bir mesele: Nasıl eğleneriz?’’ başlıklı bir yazı yazarak, ‘‘İslámi eğlence’’nin tarif edilmesini isteyen Zaman gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan da Vakit'in eleştirilerinden payını aldı.

Aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı olan siyaset bilimci Ömer Çelik, Vakit gazetesinin tepkisini çeken yazısında şunları söylüyordu:

‘‘Gerçek ve özümsenmiş kültür havzalarında eğlence, bir mücadele ve düşünme biçimidir (...) Bedeni ve ruhu kontrol etmek isteyen iktidar odakları eğlenceden ürkerler. Ya da insanlar üzerinde mutlak iktidar kurmak isteyenler, kendi iktidarları adına varettikleri 'disiplin'i bozucu bir şey olarak görürler eğlenceyi. İşte bu yüzden eğlenmek kendimizle yüzleşmenin bir yoludur. İktidar ve gelenek tarafından 'sahteleştirilmiş' taraflarımızla hesaplaşmaktır, disiplini bozmaktır, yılbaşı ya da başka bir günde, yeni bir zaman dilimine kendi çapında bir 'itiraz'la yürümektir.’’

Ahmet Turan Alkan ise ‘‘Bu gece yılbaşı, ne yapacağız? En muhafazakárımız bile akşam evine giderken 100 gram çekirdek olsun götürmez mi evine (...) Yılbaşını bir kenara bırakın; bizim bir sevinmek, eğlenmek, bir an olsun neşelenmek için geliştirdiğimiz medeni bir üslup var mı?’’ dedikten sonra, konuya bir açıklık getirmeyen İslám bilginlerini eleştiriyordu.

TELEVİZYON CEPHESİ

Ancak, asıl ilginç gelişme televizyon cephesinde yaşandı. Kuveyt'ten Malezya'ya, Irak'tan Dubai'ye muhtelif İslám ülkelerinde yayın yapan televizyon kuruluşları, yılbaşı gecesini özel eğlence programlarıyla değerlendirdiler. Noel Baba kılığına girenler de vardı, şarkı-türkü eşliğinde dansedenler de.

Ne var ki, Türkiye'deki İslámi kanallar, yılbaşını görmemezlikten gelmeyi tercihi etti. Bunlar arasında en ilginç tutumu da, Kanal 7 televizyonu takındı. Cuma gecesi, Kanal'ın Haber Genel Yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun'un hazırladığı ‘‘İskele-Sancak’’ programında konuyu enine-boyuna tartışan Kanal 7, yılbaşı gecesini Ömer Muhtar'ın ‘‘Çöl Aslanı’’ filmiyle doldurmayı tercih etti.


KANAL 7


Kanal 7, yılbaşı gecesini, daha önce defalarca gösterdiği ‘Çöl Aslanı’ filmiyle doldurmayı tercih etti.


MALEZYA


Malezya’nın zenginliği yılbaşı kutlamalarına da yansıdı. Havai fişekler dünyaca ünlü Petronas kuleleriyle birlikte görkemli görüntüler oluşturdu.


DUBAİ


Dubai televizyonunda sahne alan kadın şarkıcılar, ‘İslám ülkelerinde yılbaşı kutlanmaz’ anlayışının hiç de doğru olmadığını ortaya koydular.


IRAK


Iraklılar, ABD’nin soluğunu enselerinde hissetmelerine rağmen yeni yılı coşkulu bir biçimde karşılamaktan geri durmadılar.


TUNUS


Tunus televizyonunda Ortadoğu kültürünün vazgeçilmez unsuru olan dansöz de vardı. Biraz kapalıydı ama artık o kadar da olacaktı...


KUVEYT


Kuveyt televizyonu yılbaşı gecesi kutlamalarına ud eşliğinde ‘ağır’ şarkılarla başladı. İlerleyen saatlerde ise eğlence had safhadaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!