Bizimkiler savunmada

Güncelleme Tarihi:

Bizimkiler savunmada
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Depremzede çocuklar yerine kendi çocuklarını Almanya'ya moral gezisine gönderen polis şefleri, suçlamaları kabul etmiyor. Polis şefleri, geziye gidenlerin hepsinin davete uygun olduğunu ileri sürüyor.

ALMANYA'ya moral gezisine gönderilen 23 kişinin üst düzeydeki polis çocuklarından seçilmesi ve aralarında depremi hiç yaşamayanların çıkması, deprem illeri Kocaeli, Yalova, Bolu ve Sakarya'da yankılanıyor.

Skandala kılıf arayan yetkililer, Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (IPA) sadece bu örgüte üye polis çocuklarının davet edildiğini söylediler. Ancak geziye sadece üst düzeydeki emniyet görevlilerinin çocuklarının gönderilmesi, bunlar arasında deprem sırasında bölgede değil de Ege ve Akdeniz sahillerindeki yazlıklarında olanların da bulunması, depremzede emniyet mensuplarının tepkisine neden oldu.

Alman basınına da yansıyan skandalın, Hürriyet'te dün ‘Sahte deprem çocukları’ başlığıyla yer alması, tüm dikkatleri bu organizasyonu yapanlara çevirdi. Okulların bugün açılmasına karşın, Almanya'ya gönderilen 23 polis çocuğunun katıldığı gezinin bir hafta daha sürecek olması, kafaları iyice karıştırdı.

Deprem bölgesindeki illerin emniyet müdürleri, geziye sadece Uluslararası Polis Teşkilatı'na üye emniyet mensuplarının çocuklarının davet edildiğini, listenin de ona göre hazırlandığını söyleyerek, bu işte sahtekárlık olmadığını ileri sürdü. Müdürler, ‘depremzede’ denilerek Almanya'ya geziye giden çocukların yeşil pasaportlu olmalarını da ‘babalarının konumu gereği’’ diyerek açıkladı.

Kocaeli Emniyet Müdürü Erdinç Sarıalp, ‘‘Bizden geziye IPA üyesi polis çocuklarının gönderilmesi istendi. Herhangi bir vatandaşın çocuğunun gönderilmesi istenmedi’’ diyerek, olayda bir sahtekárlığın sözkonusu olmadığını savundu. Kocaeli'de 3 polis ailesinden 5 çocuğun bu geziye katıldığını anlatan Sarıalp, ‘‘Ben de IPA üyesiyim. Ben de gönderebilirdim ama göndermedim’’ dedi. Erdinç Sarıalp sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Emniyet Genel Müdürlüğü bizden isim istedi. Müdürlüğümüzden bu teşkilata bağlı IPA üyesi 3 ailenin çocuklarını geziye gönderdik. Bunda sahtekárlık yok. Sahte birşey yok. IPA'nın teklifi üzerine buradaki isteyen IPA üyeleri çocuklarını Almanya'ya geziye gönderdi. Yasadışı birşey yapılmadı.’’

Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür, Bolu'dan giden çocukların hepsinin depremi yaşadığını belirterek, ‘‘Bizden hiç kimse daha evlerine giremedi. Hepimiz çadırlarda yaşıyoruz. Dolayısıyla Bolu'dan giden çocuklar bu daveti suistimal etmedi’’ dedi.

Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, bu ilden Almanya gezisine giden olmadığını söyledi. Vali Kıraç, ‘‘Emniyet Genel Müdürlüğü bu organizasyonu bize de iletti. Ancak kimse çocuğunu geziye göndermedi’’ dedi.

Vali Kıraç'ın bu açıklamasına karşın, Sakarya Emniyeti’nden bir polisin iki çocuğunun Almanya gezisine katıldığı ortaya çıktı.

Hepsi de depremi yaşadı

Yalova Emniyet Müdürü Nurdan Canca, Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (IPA) davetlisi olarak, Yalova'dan Almanya'ya gönderilen IPA üyesi polis çocuklarının tümünün depremi yaşadığını ileri sürdü. Yalova'dan giden 9 çocuğun babalarının IPA üyesi olduğunu söyleyen Canca, ‘‘Geziye katılan çocukların hepsi, depremde Yalova'da bulunuyorlardı. Bu çocukların, babalarının üyelikleriden dolayı yeşil pasaportları var. Bize gelen emir doğrultusunda listeyi hazırladık’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!