Bize hiç bu kadar yakın olmamıştı

Güncelleme Tarihi:

Bize hiç bu kadar yakın olmamıştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2005 01:42

Dünya’ya uzaklığı en fazla 406 bin km olan Ay, şu an Dünya'ya en yakın konumunda ve sadece 359 bin km uzaklıkta. Bu konum insanlar üzerinde değişik etkiler yaratıyor.

Dünya’ya uzaklığı, yörüngesinin durumuna göre en fazla 406 bin km olan uydumuz Ay, Dünya’ya en yakın konumunda. Dünya’ya 359 bin km uzaklıktaki Ay’ın bu konumunun insanlar üzerinde değişik etkileri olduğu, örneğin dolunayın uykuyu bozduğu ileri sürüldü. Ay, bir daha ancak 21 Haziran 2016 tarihinde Dünya’ya bu kadar yakın olacak.

GİZEMLİ ve hüzünlü olarak nitelenen uydumuz Ay, Dünya’ya en yakın konumuna geldi. Bu durumun insanlar üzerinde değişik etkileri olduğu öne sürüldü. Dünya’ya olan uzaklığı, yörüngesi gereği en fazla 406 bin kilometre olan Ay’ın şu an Dünya’mıza sadece 359 bin kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

ENDER GÖK OLUŞUMU

Ay, kuzey yarımkürede en uzun günlerin yaşandığı bir dönemde Dünya’ya bu kadar yakın bir mesafeye geliyor. Bu nedenle Ay, ufukta çok alçak bir seviyede izlenebiliyor. Almanya’nın Bochum kentindeki Çevre ve Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nden Thilo Elsner, ‘Ender bir gök konumu yaşanıyor. Böyle bir şey bir daha 21 Haziran 2016’da tekrarlanacak’ dedi.

Jeoloji uzmanı Dr. Ralf Jaumann, ‘Ay’ın çekim gücü, Dünya’nın kendisine bakan yüzündeki yerkabuğunu yaklaşık bir metre yükseltiyor. Bu çekim yarımküre üzerine yayıldığı için çıplak gözle tam olarak algılayamıyoruz’ dedi.

Anormal bir durum yok etkileri bilimsel değil

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Atilla Özgüç, Alman bilim adamlarını doğrularken ‘Güneş’le Ay’ın arası epeyce açık, onun için daha büyük görüyoruz. Ayın yönüngesi de Dünya’nınki gibi elips olduğu için bazen yaklaşıp bazen uzaklaşıyor. Anormal bir durum yok’ dedi. Doç. Dr. Özgüç dolunayın etkileri üzerine yazılan kitabınsa bilimsel olmadığını söyleyerek ‘Bu spekülasyon. Bilimsel verilere dayanmıyor. Her ay dolunay oluyor o halde ne zaman ameliyat olunacak. Tıpta dolunayda ameliyat olunmaz diye bir şey yok? Dolunayın etkisini soruyorsanız herhalde sadece romantik etkileri var denilebilir çünkü bütün güzel şiir ve şarkılar dolunay üzerinedir’ dedi.

Ay büyüyünce uyuyamam

‘Vom Richtigen Zeitpunkt’ isimli kitabın yazarları Johanna Paunager ve Thomas Poppe, dolunayın insan üzerinde kaçınılmaz etkileri bulunduğunu öne sürüyorlar. İşte dolunayın bazı etkileri:

Uykusuzluğa neden oluyor. Geceleri de aydınlık olduğundan kişi uyuyamıyor, dolayısıyla vücut uyku hormonu ‘melotonin’i yeteri kadar salgılamıyor.

Yaralar geç iyileşiyor. Dolunay döneminde doktora gidilmemesini, ameliyat olunmamasını tavsiye ediyorlar.

Kadınlarda doğurganlık artıyor.

Pozitif ve negatif duyguları daha yoğun bir şekilde algılayabiliyoruz. Kendimizi daha iyi ifade ediyoruz.

Bazı kişilerin daha çabuk öfkelendiği ve saldırgan tutumlar gösterdiği görülüyor. Sonuçta kaza, kavga gibi sıkıntılı olaylar yaşanabiliyor.

Beyin de bu dönemde değişiklik istemiyor. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan vazgeçmek için kötü bir dönem.

Dolunay gecelerinde toplanmış bitkilerin daha şifalı olduğuna inanılıyor. Bitki köklerinin de daha faydalı olduğuna dair inanç bulunuyor.

Diyet için de uygun bir dönem değil. Çünkü bu dönemde vücut zayıflamaya karşı direnç gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!