Biz halk rock yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Biz halk rock yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2001 00:00



Yeşim ÇOBANKENT
Haberin Devamı

Temelleri 12 yıl önce Samsun'da atılan Objektif Grubu

Türkçe sözlü rock'un esamesi okunmazken Samsun'da rock müzik icra eden bir grup olarak kuruldu Objektif. Köprülerin altından çok sular aktı, grup İstanbul'a taşındı, elemanlar ayrıldı, yerine yenileri geldi ama Objektif yoluna devam ediyor. Yanlarına da TMC Müzik etiketiyle çıkan dördüncü albümleri ‘‘Künye’’yi alarak hem de...

Bir yandan Türkçe sözlü rock müzik yapıp, bir yandan da çevreci tavırlar sergileyenler kimdir dersek, aklınıza sadece ve sadece Haluk Levent gelmesin lütfen. Rock felsefesinin şanındandır diyerek bol bol ‘‘sosyal içerikli’’ şarkı yapan Objektif grubu bu türün öncülerinden aslında.

Türkiye'nin ‘‘gerçek anlamda çevreci’’ tek rock grubu olduklarını söyleyen Objektif, 1988'de Samsun'da Vecdi Yücelan tarafından kurulmuş. 1989'da Gülhane Altın Çınar Müzik Yarışması'nı kazanarak adını duyuran grup, 1990'da ‘‘Tımarlı Hastane’’, 1993'te ‘‘Hayal ve Yaşam’’ ve 1996 ‘‘Kuşkular’’ adlı albümleri çıkarmış.

1996'da dağılan grup 1998'te Türk Rock'unun emektar abilerinden Vecdi Yücelan'ın gayretleri ve gruba yeni elemanların katılması sayesinde yeniden ayağa kalkmış. Aslında Objektif grubunun Yücelan dışındaki bütün elemanları baştan aşağı değişmiş.

Kurulduğundan beri protest bir çizgi tutturan Objektif grubu, ikinci kez dirildikten sonra çevreci hareketlere daha çok meyletmiş. Bu arada Samsun'dan göçüp İstanbul'a yerleşen elemanlar durmadan konserler vermişler. Daha çok üniversite kampüsleri ve festivallerde çalan Objektif, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'de değil, Giresun, Adana ve Bursa gibi şehirlerde de konserler vermiş. Sırf müzik aşkından ve tek kuruş para alınmadan çıkılmış bu konserlerin çoğuna.

Son albümlerinde çevre sorunlarının yanı sıra modern yaşamın bireyler üzerindeki baskısı ve yabancılaşma gibi konulara da kafa yoran gruba bu aralar müzik kanallarında da rastlayabilirsiniz. Grubun ‘‘Dağlarda’’ adlı şarkısının klibi Florya'daki Eski Baruthane'de Hakan Yonat tarafından çekildi.

Gelelim ‘‘Türkiye'de pop rock, Anadolu rock, hard rock yapan yüzlerce grup var. Biz yeni bir tarz oluşturduk ve HALK ROCK adını verdik’’ diyen Objektif grubunun son haline: Grup Vecdi Yücelan'ın dışında Faruk Kavi (gitar), Umut Arabacı (bas), Alişan Topaloğlu (davul) ve Cankut Bayhan'dan (gitar) oluşuyor. Albümdeki bütün parçaların söz ve müziklerini Vecdi Yücelan yapmış, sadece üç parçanın müzikleriyse Faruk Kavi'ye ait. Düzenlemelere tüm grup üyeleri katkıda bulunmuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!