'Biz burada sistem mücadelesi veriyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Biz burada sistem mücadelesi veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2017 22:41

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediği Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Şahıslar üzerinden ürettikleri yalanlarla kafaları bulandırmaya çalışıyorlar. İşiniz gücünüz Tayyip Erdoğan” dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KISA ÖMÜRLÜ HÜKÜMETLER
“Cumhuriyetimizin geçmişi 93 yıl iken, şu anda 65. hükümet iş başındadır. Hale bakın. Ülkemizde hükümetlerin ömrü 16 ay bile değildir. Türkiye, böylesine kısa ömürlü hükümetler tarafından yönetilirken benzer şartlarda gelişme, kalkınma, büyüme yarışına girdiği ülkelerin hepsi tarafından birer birer geçilmiştir. 25 gün ömrü olan hükümetler olmuştur bu ülkede. Böyle devlet yönetilir mi? Şayet şu 14 yıllık dönemde ülkedeki sıçrama hareketi, harekatı bizim siyasi hareketimiz tarafından olmasaydı biz hâlâ nal toplamaya devam ederdik.

BEKA SORUNUNA ÇÖZÜM
Şayet ülke ve millet olarak hedeflerimize ulaşmak istiyorsak öncelikle güçlü, etkin, yetki ve sorumluluk sahibinin tam olarak belli olduğu bir yönetim sistemine ihtiyacımız vardır. Bu mesele bir Cumhuriyet meselesi değildir. Mesele demokrasi meselesi, özgürlük meselesi de değildir. Tartıştığımız sistem Türkiye’nin ve Türk milletinin asırlardır devam eden beka sorununun en doğru çözüm yoludur. Cumhurbaşkanlığı sisteminin ne rejimle, ne tek adamlıkla, ne şahsilikle bir ilgisi vardır.

GÜVENSİZLİKLERİ MİLLETE KARŞI
Mesele, ülke ve millet olarak geçmişte yaşadığımız tecrübeler ışığında, kendimize çok daha güçlü, çok daha dirençli, hedeflerimizi gerçekleştirmeye çok daha uygun bir yönetim sistemi kurma çabasıdır. Bu sistemde milletimizin yarısından çoğunun teveccühüne mazhar olamayan hiç kimsenin ülkeyi yönetme ihtimali yoktur. Milletin size gösterdiği yolu terk ederseniz, anında millet tarafından alaşağı edilirsiniz. Bunun için ben diyorum ki sisteme karşı çıkanların, özellikle güvensizliği cumhurbaşkanı seçilecek kişiye değil millete karşıdır. Bu gerçeği ifade edemediklerinden olsa gerek şahıslar üzerinden ürettikleri yalanlarla kafaları bulandırmaya çalışıyorlar.

BU SİSTEM TÜRK TİPİ OLACAK
İşiniz gücünüz Tayyip Erdoğan. Tayyip Erdoğan baki değil ya, fani ya. Benim 16 Nisan’a çıkacağıma dair bir garanti var mı? Haşa. Dolayısıyla biz burada bir sistem mücadelesini veriyoruz. Erdoğan’dan sonrası ne olacak? Millet ne derse o olacak, Allah ne derse o olacak. Cumhurbaşkanlığı sisteminin özü, yönetimin doğrudan millete veriliyor olmasıdır. Başkanlık sisteminin olduğu ülkelerde yasama yok mu? Var. Bizimki Türk tipi bir sistem olacak. Milletvekilleri, iş takibi yapmaktan yasama vazifesine zaman bulamıyor. Meclis’te 4 dönem görev yapmış olup da tek bir yasama çalışması yapmamış milletvekilleri var. Yeni sistemle birlikte tüm vekiller Meclis çalışmalarına yoğunlaşacak. Milletimizin geleceği için bu sisteme geçiyoruz. Cumhurbaşkanlığına geçiyoruz. Bu sisteme evet denmez de ne denir.”

TEORİDE PARLAMENTER SİSTEM, MONARŞİYE VE TOTALİTARİZME KARŞI VERİLEN MÜCADELENİN ÜRÜNÜDÜR
“Parlamenter sistemle yönetilen ülkeler sistemini incelediğinizde pratikte birbirinden çok farklı idare tarzıyla yönetilen ülkelerin aynı başlık altında toplandığını görüyoruz. Yine devlet başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen ülkelerde de benzer bir manzarayla karşılaşıyoruz. Teoride parlamenter sistem, monarşiye ve totalitarizme karşı verilen mücadelenin ürünüdür. Avrupa ülkelerine baktığımızda pek çoğunda kralların ve kraliçelerin bulunduğunu görüyoruz. Japonya gibi, Tayland gibi dünyanın başka yerlerinde de benzer durumlarla karşılaşılabiliyor. Birileri çıkıp ‘Efendim bu monarklar semboliktir, oralarda parlamenter demokrasi vardır’ diyecektir. Yönetim sisteminde bir aktör varsa bu hiçbir zaman sembolik kalmaz. Bir ülkede kral varsa o kraldır, kraliçe varsa o kraliçedir. Bu taht, taç sahibi de öyle veya böyle ülkenin yönetiminde, hak sahibidir, söz sahibidir. Sadece başkanlık veya cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen ülkelerde monarşi yoktur. Adı cumhuriyet veya benzeri bir demokratik kavramı ifade ettiği halde fiilen diktatörlükle idare edilen hatta makamların babadan oğula geçmesi itibariyle monarşiyi andıran yönetimler de mevcuttur.”  

BAKMADAN GEÇME!