‘Biz barışın yanında olacağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Biz barışın yanında olacağız’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2016 21:14

Kapatılan Özgür Gündem gazetesine yapılan operasyonda gözaltına alınan ve 20 Ağustos’ta tutuklanan gazetenin yazarı ve yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan’ın serbest kalması için, Barış İçin Herkes platformu dün Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde ‘Özgürlük nöbeti’ başlattı.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında ‘Silahlı terör örgütü üyesi olmak’, ‘Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlarından tutuklanan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan’ın serbest bırakılması için cezaevi önünde ‘Özgürlük nöbeti’ başlatıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yazar Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Vivet Kanetti, Seray Şahiner, Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu, tutuklanıp serbest kalan akademisyenler Dr. Kıvanç Ersoy ile Erol Önderoğlu ve yazarın arkadaşlarının katıldığı nöbette, Murathan Mungan “Pınar Selek’ten bombacı yaratamadılar, Aslı Erdoğan’dan da terörist, örgüt üyesi yaratamayacaklar. Biz bu kötü senaryoların ve bu kötü senaristlerin oyunlarını geçmişte de çok gördük. Geçmişte de bunlara prim vermedik, yenilmedik” dedi.

Haberin Devamı

‘BİR YANI KAFKA ROMANI, BİR YANI AZİZ NESİN HİKAYESİ’

Basın açıklamasında konuşan Murathan Mungan, Aslı Erdoğan’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşturulması için nöbet tutacaklarını söyledi. Mungan şöyle devam etti:

“Sadece Aslı Erdoğan değil bütün düşünce suçluları, kaleminden başka hiçbir şeyi olmayan insanların tutuklanması konusunda da aynı duyarlılığı paylaşıyoruz. Ne yazık ki bu, Aslı Erdoğan’ın işlediği herhangi bir suç nedeniyle değil, devletin Kürt politikası nedeniyle, devletin barışa karşı savaş politikası nedeniyle tutuklanan arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Siz istediğiniz kadar savaş çıkartmaya çalışın, biz yine barışın yanında olacağız. Bir edebiyat atmosferinin içinde de yaşıyoruz. Türkiye bir yanıyla bir Kafka romanı, bir yanıyla bir Aziz Nesin hikâyesi içinde yaşıyor. Trajikomik bir vaziyette gazeteciler tutuklanıyor, barış yandaşları tutuklanıyor, tek tip bir insan, bir aydın, bir gazeteci tipi yaratılmaya çalışılıyor. Türkiye tarihinin hiç bu kadar karanlık başka bir dönemini hatırlamıyorum. Üzgünüm.”

MEKTUBU OKUNDU

Nöbette yer alan Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu ise şunları söyledi: “Hepinize teşekkür ederim. Kızımı destekliyorsunuz. Onun şahsında düşünce ve ifade özgürlüğü de destekleniyor. Ben kızımla her zaman gurur duydum. Çünkü kızım hiçbir zaman insan haklarına aykırı bir şey gördüğü zaman arkasını dönmedi. Devamlı mücadele etti. Düşündü, derinliğini hissetti, gözlemledi ve yazdı. O nedenle cezalandırılıyor. Ama ben Aslı’yı gözaltına alındığından bu yana sadece 2-3 dakika gördüm. Fakat daha cesur, daha başı dik, daha azimli gördüm.”

Haberin Devamı

Açıklamaların ardından Aslı Erdoğan’ın avukatı aracılığıyla yolladığı mektubu okundu. Erdoğan mektubunda: “Hayatım boyunca hep mağdurun yanında durdum. En az 20 yıllık tutarlı bir şiddet karşıtlığının bana uygulanan bir şiddetle karşılık bulması aslında beni hiç şaşırtmadı. Barışmak savaşmaktan çok daha zordur. Ve savaşın şiddetlendiği dönemlerde ilk suçlananlar barış savunucularıdır. Herkese benimle dayanışan herkese çok teşekkür ederim. Kendimi ilk kez yalnız hissetmiyorum” mesajını iletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!