Biyonik burun

Güncelleme Tarihi:

Biyonik burun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2001 11:51

ABD'de Savunma Araştırmaları Ajansı (DARPA) ile işbirliği yapan bazı üniversiteler, florasan vazifesi gören polimerlerin kullanıldığı kimyasal dedektör üzerinde çalışıyor. "Biyonik burun" olarak da adlandırılan dedektörün plastik materyalleri (polimer), havayla taşınan ve özellikle patlayıcılarda kullanılan nitrojen bileşimi gibi kimyasal maddelere ses ve ışıkla alarm veriyor.

Haberin Devamı

KÖPEKLERİN YERİNİ ALIR MI?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde geliştirilen özel bir polimerin kullanıldığı dedektörle, mayın ve bombalarda bulunan gaz halindeki nitrojen tespit edilebiliyor.

Köpeklerin koku alma mekanizmasından esinlenilerek geliştirilen Fido adlı dedektör, havayı bir pompa yardımyla içine çekerek, özel polimerlerle kaplanmış cam levhaların arasından geçiriyor. Eğer havanın içinde patlayıcı benzeri maddeler varsa camın rengi değişiyor ve ışıkla alarm veriyor.

Henüz test aşamasında olan dedektörün koku almada köpekler kadar başarılı olup olamayacağı henüz bilinmiyor.

SAÇ TELİNİN ELLİDE BİRİ
Biyolojik bir burun yapmak için milyonlarca alıcıyı bir araya getirmek gerekiyor. ABD'deki Turfts Üniversitesi'nin geliştirdiği bir başka biyonik burun örneğinde, saç telinin ellide birinden daha kalın olmayan  binlerce fiber kablo kullanılıyor. Her kablonun ucunda da altı adet mikroskobik polimer yer alıyor. Turfts'un biyonik burnu da havadaki kimyasallara renklerini değiştirerek tepki veriyor ancak her polimer tepkisini farklı renkte belli ediyor. Üstelik bu biyonik burun her kokuya verdiği tepkiyi hafızasında saklayarak, gelecekte aynı kokuyla karşılaştığında hatırlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!