Biyolojik ve kitle imha silahlarıyla mücadele için uluslararası konferans

Güncelleme Tarihi:

Biyolojik ve kitle imha silahlarıyla mücadele için uluslararası konferans
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 11:16

Japonya'nın başkenti Tokyo'da 26 ülkenin temsilcisinin katılımıyla düzenlenen konferansta, uluslararası düzeyde biyolojik silahların yayılması ve bu tür kitle imha silahlarıyla mücadele olanakları ele alınacak.

Haberin Devamı

Katılımcıları arasında ABD ve diğer G-8 ülkelerinin yanı sıra Hindistan ve Pakistan'ın bulunduğu ve yarın sona erecek konferansın amacı, Kasım ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması öngörülen, biyolojik silahların yasaklanmasına ilişkin konvansiyon (CIAB) hakkında müzakereleri hazırlamak olarak açıklanıyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tokyo'daki toplantının ”Cenevre konferansının resmi müzakerelerinden önce çarkları yağlamayı amaçlayan gayriresmi bir toplantı olduğunu” söyledi.

Şu anda 155 ülke tarafından imzalanan ve onaylanan uluslararası bir anlaşma olan CIAB, taraf ülkelerin biyolojik silah üretmemesini, bu tür silahları depolamamasını ya da varolan silahları imha etmesini öngörüyor. Cenevre'deki toplantıda ise uzun zamandır müzakere masasında yer almayan İran, Rusya ve ABD'nin hararetli tartışmalar yapması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!