BÄ°T'ler denetlenemiyor

Güncelleme Tarihi:

BÄ°Tler denetlenemiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2001 12:39

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ümit Özerol, sermayelerinin büyük çoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne ait olan Belediye İktisadi Teşekkülleri`nin (BİT) hiçbir şekilde siyasi denetime tabii olmadıklarını belirterek, bu şirketlerin denetiminin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yapılmasını önerdi.

Haberin Devamı

Haklarındaki soruşturmalar nedeniyle son dönemde tartışılmaya başlanan BİT`lerin denetimiyle ilgili açıklama yapan Özerol, şirketlerin, belediyenin ekonomik hayatı içinde çok büyük yeri bulunduğunu söyledi.

Özerol, 2002 yılında İstanbul`un 4 katrilyon 898 trilyonluk bütçesinin 1 katrilyon 686 trilyon lirasının BİT`lere ait olduğunu ve bu kadar ekonomik bakımdan önemli yeri olan şirketlerin denetiminin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabii olduğunu söyledi.  Buna göre, her şirketin kendi genel kurulları tarafından denetlendiğini ifade eden Özerol, şöyle devam etti:

"Sermayelerinin büyük çoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmesine rağmen belediyeye ait şirketler, hiçbir şekilde siyasi denetime tabii tutulamıyor. Dolayısıyla Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı`na bir madde konularak, şirketlerin denetiminin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yapılması sağlansın. Böylece şirketler üzerinde bir otokontrol sistemiolacak ve onlar da İSKİ, İETT gibi Büyükşehir Belediye Meclisi`nin denetimi altına girmiş olacak."
   Â
Ä°GDAÅž SORUNU
   Â
Özerol, yolsuzlukla ilgili sorunun sadece İGDAŞ gibi belediye şirketlerinde olmadığını, yolsuzluk, talan ve rüşvet iddialarının Türkiye`nin gündeminde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Åžirketlerin denetiminin BüyükÅŸehir Belediye Meclisi`nce yapılması veya kendi genel kurulunda yapılmış olması, bu temayülde olan insanların önüne geçemiyor. Böyle bir ÅŸey Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi`nde de yapılabilir.Â

Bu, insanların doğrudan doğruya niyetleriyle ilgili. Denetleyenin değişmesiyle bunlar ortadan kalkmaz ama bu temayüldeki insanları daha dikkatli olmaya ve kötü alışkanlıklarından kurtarmaya itebilir."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!