Bitkinin genetik şifresi çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Bitkinin genetik şifresi çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Araştırmacılar, küçük bir bitki çeşidinin bütün kalıtsal şifrelerini ilk kez çözmeyi başardı. Nature dergisinin son sayısında çıkan makaleye göre, 6 yıldır sürdürülen uluslararası işbirliği sayesinde Arabidopsis Thalania adı verilen bitkinin bütün gen şifreleri çözüldü.

Dünyanın dört bir yanında, çok değişik koşullarda yetişen bitkinin gen şifrelerinin tamamının çözülmesinin, canlı organizmaların genetik bakımdan daha iyi bilinmesi ve bu sayede gerektiğinde genetik müdahale yapılabilmesi açısından çok önemli sonuçlar doğuracağı kaydedildi.

Japon, Alman, Amerikan, İngiliz ve Fransız araştırmacılar, Arabidopsis Thalania bitkisinin gen şifrelerinin bir kısmının, pirinç ve buğday gibi bitki türlerinde de bulunduğunu, bu sayede üretim ve hastalıkların tedavisi konularında iyileştirici yöntemler geliştirilebileceğini belirttiler. Bitkisel genetik şifrelerin çözümünün, biyoteknolojik gelişmelere kapı açacağı gibi, aynı zamanda insanın genetik özelliklerinin daha iyi anlaşılmasını da sağlayacağı kaydedildi.

Araştırmacılar; insan, hayvan ve bitkilerdeki genlerin üçte birinin benzer işlevlere sahip olduğuna dikkat çektile. Arabidopsis’in genetik özellikleri, 119 milyon baz çiftine sahip 5 kromozomda saklı bulunuyor. Bitkinin genetik şifreleri, insanınkinin 30’da biri kadar. Araştırmacıları şaşırtan en önemli nokta, Arabidopsis DNA’sının sadece yarısının özgün olması. Bulgulara göre, genetik bilgilerin bir kısmı, en az bir kez tekrarlanıyor (kendini kopyalıyor). Bu bulgu, bitkisel çeşitliliğin açıklanmasına katkıda bulunabilecek gibi gözüküyor.

Bilim adamları, daha önce de, insanın gen haritasını çıkarmış, bir maya mantarıyla sirke sineği ve otuz kadar bakterinin gen şifrelerini çözmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!