Bitkiler kanser olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Bitkiler kanser olur mu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 09:13

Kısa cevap: Olur ama genellikle iyi huylu

Haberin Devamı

Uzun cevap: Hayvanlarda tümör, bir hücre ya da bir hücre grubu (genellikle de mutasyon sonucunda) büyümesini düzenleyen dâhili denetimleri çiğnerse meydana geliyor. Bitkilerde de aynı olguya ve kanserli kitlelere rastlanıyor ama bunun sebebi genelde enfeksiyonlar. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve böceklerin taşıdığı enfeksiyonlar bitkilerde kansere yol açabiliyor. Söz gelimi meşe ağaçlarında gelişen tümörler aynı zamanda böcek larvalarına yuva görevi üstleniyor.

Bitkiler kansere yakalansalar da, kanserin sonuçları onları pek etkilemiyor. Örneğin, bir bitki tümörünün başka bir yere sıçraması (metastaz) mümkün değil. Zira bitki hücreleri genellikle katı hücre duvarı matrisi içinde yerlerine sabitlenmiş oluyor ve gövdede dolaşamıyor. Bir hücre virüsü kontrolsüz bölünmeye başladığında bile oluşturduğu tümör genellikle tek bir noktayla sınırlı kalıyor ve bitkinin sağlığını çok az etkiliyor (örneğin, sekoyalarda budak oluşuyor). Bitkilerin bir diğer avantajı da hayati organlarının bulunmaması. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde bitki genetikçisi olan Elliot Meyerowitz, “Eğer insansanız beyin tümörüne yakalanmak berbat bir şey” diyor, “ama bitkiyseniz tümörün olumsuz tek bir etkisi bile yok. Çünkü nerenizi etkilerse etkilesin, bir tane daha yapabilirsiniz.”

Haberin Devamı

Meyerowitz insan ve hayvan onkolojisi arasındaki farka, sekoya ağaçları ve budaklar üzerinden bir örnek daha veriyor. “Bitki tümörlerini cerrahi operasyonla ya da kemoterapiyle tamir etmek yerine, onlardan uyduruk sehpalar yapıyoruz.”

Bitkiler kanser olur mu
 tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!