Birinci Başkanlık Kurulu YBP’nin

Güncelleme Tarihi:

Birinci Başkanlık Kurulu YBP’nin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 02:26

Yüksek yargıdaki paralel yapıyı tasfiye etmek için çıkarılan son yargı paketi kapsamında Yargıtay’daki dairelerin işbölümünü ve üyelerin dağılımını yeniden yapacak kritik Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu seçimleri dün yapıldı.

Haberin Devamı

Kurul’a seçilen üç ismin Ergenekon sürecinde hedef alınan üç yüksek yargıç olması dikkat çekti. Kurul’a seçilen 12 asıl üyeden sadece 2’si kadın. 20 üyeli Kurul’a 2’si de yedek üye olmak üzere toplam 4 kadın üye seçildi. Seçimle 12 asıl, 8 yedek üye belirlendi. Yargıtay’ı yeniden yapılandıracak isimlerin, cemaate karşı kurulan ve hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) destek verdiği isimler olması dikkat çekti.

7/5 HÜKÜMET AĞIRLIĞI

YBP koalisyonundan seçilen isimlerden 5’inin sosyal demokrat kökenli olduğu, diğer 7 ismin muhafazakar-milliyetçi isimlerden oluştuğu ve Kurul’da hükümetin istediği şekilde bir işbölümü karar taslağı hazırlanacağı belirtildi.

488 ÜYE KATILDI

Yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle, Yargıtay’da önce yeni kurulan 8 daireye başkan seçildi. Beş gün içinde de Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun belirlenmesi gerekiyordu. Yargıtay Büyük Genel Kurulu dün yeni üyelerle toplandı. Seçime 488 üye katılırken, 6 oy boş, 9 oy geçersiz sayıldı. Buna göre, Birinci Başkanlık Kurulu asıl üyeleri şu isimlerden oluştu: “23. Hukuk Dairesi Başkanı Hamit Dizdar (413 oy), 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ayşe Özçelik (426 oy), 12. Hukuk Dairesi Başkanı Erol Uzuner (409 oy), 13. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş (392 oy), 11. Hukuk Dairesi Üyesi Refik Cemal Hanedan (317 oy), 10. Hukuk Dairesi Üyesi Halil Özdemir (299 oy), 18. Ceza Dairesi Başkanı Hamdi Yaver Aktan (299 oy), 21. Ceza Dairesi Hüseyin Boyrazoğlu (426 oy), 17. Ceza Dairesi Başkanı Abdulhalik Yıldız (303 oy), 12. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Er (386 oy), 3. Ceza Dairesi Üyesi Methiye Şebnem Günaydın (413 oy), 1. Ceza Dairesi Üyesi Dilaver Kahveci (406 oy).”

YEDEK ÜYELER

Haberin Devamı

“8. Hukuk Dairesi Başkanı Fahri Akçin (390 oy), 21. Hukuk Dairesi Başkanı Mesut Balcı (414 oy), 5. Hukuk Dairesi Başkanı Özcan Avcı (289 oy), 15. Hukuk Dairesi Başkanı Belkıs Karakaş (396 oy), 23. Ceza Dairesi Başkanı Şakir Aktı (418 oy), 20. Ceza Dairesi Başkanı İlmettin Köklü (322 oy), 14. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Demirbağ (388 oy), 10. Ceza Üyesi Emel Özgan (403 oy).”
KAYA, Danıştay 17. DAİRE’YE
Danıştay Genel Kurulu’nda dün Danıştay’da yeni kurulan 17. Daire’nin başkanlığına, eski Danıştay Genel Sekreteri Enver Kaya seçildi. Kaya, 24 Şubat 2011’de Danıştay üyeliğine seçilmiş, 11 Eylül 2013’te de Danıştay Genel Sekreteri olmuştu.

Haberin Devamı

Ergenekon’da hedefteydiler

Yargıtay’ı yeniden yapılandıracak işbölümü taslağını hazırlayacak Kurul’a, seçilen üç asıl üye Hamdi Yaver Aktan, Hüseyin Boyrazoğlu ve Şebnem Günaydın dikkat çekiyor. Ergenekon sürecinde hedef alınan Hamdi Yaver Aktan ve Hüseyin Boyrazoğlu, yeni kurulan iki dairenin de başkanlığına seçilmişlerdi. Aktan, cemaate yakın medyada, İlhan Cihaner’i kurtarma planları hazırlamakla suçlanmış ve “Ergenekon’un Yargıtay’daki başı” manşetleriyle hedef alınmıştı. Aktan’la ilgili bazı ses kayıtları da internette yayınlanmıştı. Yeni kurulan 21. Ceza Dairesi Başkanlığı’na en yüksek oyu alarak seçilen Boyrazoğlu’nun ise Ankara Cumhuriyet Başsavcısıyken Ergenekon şüphelisi olarak mahkeme kararıyla telefonları dinlenmişti. Boyrazoğlu, HSYK üyesi seçilen ve daha sonra Başkanvekili olan Metin Yandırmaz gibi 21 yargı mensubuyla takibe alınmış ve ortam dinlemesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Üçüncü seçilen Şebnem Günaydın’ın adı da eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın Ergenekon’da gözaltına alındığı dönemde geçmişti. Zaman gazetesinde Ergenekon ek klasörlerinde savcılık tarafından tespit edilen ve “Seyfi Oktay’ın ekibim” diye bahsettiği 4 Yargıtay üyesinin “Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı YARSAV üyesi M. Şebnem Günaydın, eski Muğla Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İsmet Yörük, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ve YARSAV üyesi Ayşe Şentürk” olduğu iddia edilmişti. Kurula asıl üye olarak giren Yargıtay 1. Ceza Dairesi Üyesi Dilaver Kahveci ise kapatılan Ankara DGM’de savcı olarak görev yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!