Birileri müşteri kapmak için Ruslara Türkiye’yi karalıyor

Güncelleme Tarihi:

Birileri müşteri kapmak için Ruslara Türkiye’yi karalıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 00:00

Kumsal köpekbalıklarının dünyadaki ikinci üreme alanı olan Boncuk Koyu’nun turizme kapatılması, Rusya’daki bazı haber siteleri tarafından "Türkiye kıyılarını köpekbalıkları bastı" şeklinde yansıtıldı. Bu durum "Birileri Türkiye’nin müşterilerini kapmak istiyor" yorumlarına neden oldu. Çünkü Türkiye, Rusya’da yapılan kamuoyu araştırmalarında açık ara birinci tatil ülkesi seçilmişti.

Rusların bir numaralı tatil seçeneği olmaya devam eden Türkiye hakkında, Rusya’daki bazı internet sitelerinde karalama kampanyası başlatıldı. Geçtiğimiz hafta sonu Muğla’daki Boncuk Koyu’nun kumsal köpekbalıklarının üremesi için turizme kapatılmasını, bazı Rus haber siteleri, "Türkiye’deki tüm plajlar köpekbalığı saldırıları yüzünden kapatıldı" diye yansıttı. Ülkedeki muhtelif haber sitelerinde "Türkiye plajları köpek balıkları yüzünden kapatmak zorunda kaldı" başlıklı haberlerin sayısı bir günde 178’i buldu.

Rusça haber siteleri ve forumlarda Türkiye’yi karalama kampanyası başlatıldığını fark eden Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, dün öğleden sonra Rusya’nın resmi RİA haber ajansı kanalıyla yalanlama yayınlamak zorunda kaldı. Turizm Bakanlığı’nın açıklamasının ardından bazı forumlarda "Zaten belliydi. Birileri Türkiye’nin müşterilerini kapmak istiyor" yorumları yapılmaya başladı.

Karalama kampanyasının başlamasından bir hafta önce, bu yaz tatil için en çok tercih edilecek ülkelerle ilgili araştırmada Türkiye açık ara birinci çıkmıştı. İnternetteki Rus arama motoru Yandex verileri esas alınarak hazırlanan istatistikte "Tatilimi Türkiye’de geçireceğim" diyen Rusların sayısı tam 280 bin olmuştu. Türkiye’ye en yakın Mısır ile ilgilenen Rus vatandaşı sayısı ise 120 binde kalırken, geride kalan popüler tatil ülkeleri Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fransa, İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan gibi ülkeler Türkiye’nin çok çok gerisinde kalmıştı.

Üreme için kapatıldı

Boncuk Koyu, insana saldırmayan kumsal köpekbalıklarının dünyadaki 2 üreme alanından biri. Bu hayvanların sağlıklı ve rahatsız edilmeden üremeleri için geçtiğimiz günlerde koy turizme kapatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!