Birdal’la yüzleştiler

Güncelleme Tarihi:

Birdal’la yüzleştiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akın Birdal, kendisini öldürmek isteyen saldırganlarla tedavi gördüğü hastanede yüzleştirildi. Birdal, 5 kişinin arasından saldırganları, ‘‘İşte bu, bu’’ diye teşhis etti.

İHD Genel Başkanı Akın Birdal, kendisine çapraz ateşe tutarak kurşun yağdıran Bahri Eken ile Kerem Deretarla'yı kesin olarak teşhis etti. İHD Genel Merkezi'nde tatbikat yaptırılan saldırganlar, olayı soğukkanlılıkla anlatarak, ‘‘Akın Bey, bizi ‘Hoşgeldiniz' diye karşıladı’’ dediler. Akın Birdal’a ilk ateşi Kerem Deretarla'nın açtığı ortaya çıktı. Saldırganların ikisinin de polis çocuğu olduğu belirlendi.

Kerem Deretarla ile Bahri Eken, dün sabah yoğun güvenlik önlemleri arasında Sevgi Hastanesi'ne getirilerek, Akın Birdal'la yüzleştirildiler. DGM Savcısı Ünal Haney ve Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürü Cavit Çevik'in gözetiminde yapılan yüzleştirme sırasında, Birdal'a 5 kişi gösterilerek, ‘‘Bunlardan hangisi size ateş etti?’’ diye soruldu. Tedavi gördüğü odadan asansörle indirilerek, yüzleştirme için ayrılan bölüme getirilen Birdal, hiç düşünmeden Kerem Deretarla ve Bahri Eken'i gösterek, ‘‘İşte bu, bu’’ dedi. Tetikçiler, Emniyet Müdürlüğü'ndeki aynalı odada diğer görgü tanıkları tarafından da kesin olarak teşhis edildi.

Birdal'ın odasında yaklaşık 3-5 dakika görüştüklerini anlatan Eken, ‘‘Daha sonra dışarı çıkıp, tekrar Birdal'ın odasına yöneldik. Ben sekretere doğru hareket ettim. Bu sırada arkadaşım Kerem Deretarla, dönüp Birdal'a ateş etti. Bunun üzerine Kerem'e ‘Ne yapıyorsun Tosun?' dedim. Baktım, Akın Birdal kapıyı kapattı. Kerem kapı kapalı olduğu halde ateş etmeye devam ediyordu’’ dedi. Eken, saldırı anını anlatmaya şöyle devam etti:

‘‘Bunun üzerine Kerem'e ‘Geri çekil' diyerek sağ omuzumla kapıya yüklendim. Kapıyı açtım. Birdal, üzerime atlar gibi yaptı. Eliyle beni itiyordu. Boğuşma gibi ufak çaplı bir olay oldu. Baktım, Akın Birdal yaralıydı. Karşı karşıyaydık şöyle. Aramızdaki mesafe çok azdı. Başladım ben de ateş etmeye. Birdal yere düştü.’’

Daha sonra Kerem Deretarla ile birlikte binadan çıktıklarını ve dışarıda bir kişinin kendilerine ‘Ne oluyor?' diye sorduğunu anlatan tetikçi Eken, ‘‘Adam öldürüyorlar dedim ve daha sonra kaçtık’’ diye konuştu.

Kerem Deretarla da arkadaşı Bahri Eken'in anlattıklarını doğruladı. Daha sonra görgü tanıkları Sekreter Türkan Demir, idari görevliler Meral Bekar ve çaycı Mutullah Döğmeci'yi çağrılarak, saldırganlarla yüzleştirildi. Görgü tanıklarının tamamı Eken ve Kerem Deretarla'yı teşhis ettiler.

Suikast planı burada yapıldı

İHD Genel Başkanı Akın Birdal'a suikast düzenledikleri belirlenen tetikçiler Bahri Eken ile Kerem Deretarla'nın, olaydan sonra Büyükçekmece Jandarma'da görevli Uzman Çavuş Cengiz Ersever'in de zaman zaman garsoniyer olarak kullandığı belirtilen Silivri Gümüşyaka'daki villada kaldıkları ortaya çıktı. Suikast girişiminin de bu villada planlandığı belirlenirken, Ersever ve arkadaşlarının ‘Adanalı Kemal’ olarak tanınan bir kişiye ait olduğu öğrenilen villada, sık sık bir araya gelip toplantılar yaptıkları bildirildi. Ersever'e komşu villalarda oturan bazı kişiler, ‘‘Kışın evimizi kontrole geldiğimiz zaman, evde kalan kişiler olduğu belli oluyordu. Villanın otoparkında değişik otomobiller görüyorduk. Evde kalan kişilerin kimler olduğunu bilmiyoruz. Ancak, villanın ‘Adanalı Kemal' diye tanınan bir kişiye ait olduğunu biliyoruz. Kendisi uzun zamandır, buraya gelmiyor’’ dediler. Çapkın olduğu bilinen Ersever’in Beylikdüzü Büyükşehir Siteleri A-1 Blok 42 numaralı dairede Bahar ismindeki bir kadının evinde de kaldığı belirtildi.

Sigara ikram ederken silahı farketti

Saldırganlar yüzleştirilmeden sonra olağanüstü güvenlik önlemi arasında İHD Genel Merkezi'nin bulunduğu binaya getirilerek tatbikat yaptırıldı. Bahri Eken kapının zilini çaldığını, kapıyı açan kişiye İstanbul'dan geldiklerini ve bazı sorunları olduğunu, bunu Akın Birdal'a iletmek istediklerini söylediklerini anlattı. Eken, ‘‘Kapıyı açan çaycı bizi sekreterin yanına götürdü. Sekreter de Birdal'la görüştükten sonra, bizi Birdal'ın odasına aldı’’ dedi. Eken, ilk karşılaşmayı da ‘‘Akın Birdal bizi, ‘Hoşgeldiniz. Nasıl yardımcı olabilirim' diye karşıladı. Biz, İstanbul'da yapılan 1 Mayıs'ta, bir yakınımızın gözaltına alındığını ve bu konuda yardım istediğimizi söyledik’’ diye anlattı.

Eken, Birdal’ın ‘‘Bu konularla Ankara Şubesi ilgileniyor’’ diyerek sekreteriyle telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Tetikçi Eken, ‘‘Bir ara Akın Birdal bize sigara tuttu. Sigarayı yakmak için elimi cebime attığımda, gömleğimin altında bulunan silahı Birdal sezinledi, Ben bu yüzden bir an paniğe kapıldım. Bunu da farkeden Birdal, ‘Arkadaşlar gelecek' diye bizi dışarı uğurladı’’ dedi.

Almanya'nın Sesi Radyosu: Suikastçıların yakalanması Türkiye imajı için çok önemli

İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'a suikast düzenleyenlerin 10 gün içinde yakalanmasının Türkiye'nin imajı açısından büyük önem taşıdığı bildirildi. Saldırıdan sonra düzenlenen operasyonlarda, 6 saldırganın yakalanmasna ve İHD Genel Başkanı Birdal'ın hızla iyileşmesine, Almanya'nın Sesi Radyosu geniş yer verdi. Radyo yayınladığı yorumda, ‘Yeşil’ kod aldı teröristen elini kolunu sallayarak dolaşmasına rağmen, adamlarının yakalanması olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi. Yorumda şöyle denildi: ‘‘Türk güvenlik güçlerinin bu tutumu, kamuoyu önündeki olumsuz imajını yok edecektir. Bu saldırı ile hedef alınan kişi sıradan değil, Akın Birdal gibi uluslararası alanda isim yapmış insan hakları savunucusuydu. Yurt dışındaki imajını düzeltmeye çalışan Türkiye açısından, bu gelişmenin taşıdığı önemi tekrarlamakta yarar var. Akın Birdal saldırısından sonra tüm dünyadaki insan hakları kuruluşları Türkiye'yi suçlamakla kalmamışlar, ABD bile bu saldırının faillerinin yakalanması gerektiğini önemle vurgulamıştır. Şimdi, Batılı ulusların, Ankara hükümetinin gösterdiği bu hassasiyeti yeterince ödüllendirmesi beklenmektedir.’’

Devlet kurumları ile sağ terör odaklarının ilişki ağındaki kuşkuların tümü ile ortadan kalktığını kimsenin söyleyemeyeceği vurgulanan yorumda, ‘‘Türkiye'de bundan böyle her kim iktidara gelirse gelsin, soldan ve Kürtlerden kaynaklanan olaylarda olduğu gibi sağdan gelen terör odağına da göz yummaması kendisinden beklenen görevdir’’ denildi.

Tetikçi Eken ‘MİT’tenim’ deyip adam yaralamış

AKIN Birdal'ı vuranlardan Bahri Eken'in daha önce de tetikçilik yaptığı ortaya çıktı. Eken'in, Büyükbakkalköy'de Köpek Eğitim ve Bakım Merkezi'nin sahibi Tansu Aygülhan'ı bulunduğu araziden çıkarmak için tehdit edip silahla yaralamaktan Kartal 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde halen yargılandığı öğrenildi. Büyükbakkalköy Çiftlik Yolu üzerindeki Academy Dog Kennels Köpek Eğitim ve Bakım Merkezi'nin sahibi Sönmez Aygülhan ile oğlu Tansu Aygülhan, kendilerine ait 3.5 dönümlük arazi ile üzerindeki bin 100 metrekarelik binanın, kiracıları Serdar Saruhan'ın adamları tarafından ölümle tehdit yoluyla gasp edildiğini öne sürdüler. Aygülhan, kiracısı Saruhan'la aralarında ihtilaf başladığı günden itibaren kendisini JİTEM ve MİT'ten tanıtan kişilerce sürekli tehdit edildiğini belirtti. Bahri Eken'in, Saruhan'ın da tetikçisi olduğunu, bu kişiyi fotoğraflarından tanıdığını belirten Aygülhan şu iddialarda bulundu: ‘‘4 Mart 1998 günü JİTEM'den Jandarma Üsteğmen Mikail ve MİT görevlisi olduğunu söyleyen iki kişi çiftliğimizi bastılar. Bana bu arazi Serdar Saruhan'ın, buradan çıkacaksın dediler. Sonradan Bahri Eken olduğunu öğrendiğim kişi elini beline atıp silahını çekti. Ben tamam kardeşim diyerek onlar ayrıldıktan hemen sonra karakola başvurdum. Fakat polis can güvenliği sağlamadı. 23 Mart günü gelip oğlum Tansu'yu yine aynı Eken ayağından vurdu. Bu kişi 21 gün tutuklu kalıp çıktı.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!