Birand'ın ölümü dış basında

Güncelleme Tarihi:

Birandın ölümü dış basında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2013 14:08

Duayen gazeteci Mehmet Ali Birand'ın ölümü, uluslararası haber ajansı ve gazetelerde geniş yankı buldu. Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu ise "Çok iyi dostumdu" dediği Birand'ın ölümünün "dünya için büyük bir kayıp" olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

AFP: Tecrübeli Türk gazeteci Birand 71 yaşında öldü. Liberal gazeteci ve siyasi yorumcu Birand, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, eski Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterand ve efsanevi Filistin lideri Yaser Arafat'la özel röportajlar yapmıştı. Birand'ın 1988'de PKK lideri Abdullah Öcalan'la konuşması ise ülkede büyük gürültü koparmıştı.
 
AP: Seçkin Türk gazeteci Mehmet Ali Birand 71 yaşında öldü. 48 yıllık bir kariyerin sahibi olan Birand, Türkiye'de azınlık hakları ve demokrasi savunucularından biriydi.

Yunan basını: Birand’ın ölümü gazeteci olarak büyük takdir gördüğü Yunanistan’da üzüntü yarattı. Yunan haber sitelerinin tümü Birand’ın ölümünü dünya sayfalarında manşetlere taşıdı. İn.gr haber sitesi, Birand’ın Yunanistan’da çok ünlü olduğunu belirterek, son yazılarından birinin Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için olmasına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Defence.point sitesi haberinde, “Türk-Yunan ilişkileri ile uzun süre meşgul olmuştu. Yunanistan’da pek çok dostu vardı. Pek çok kez kendisiyle Atina caddelerinde dolaşırken karşılaştık. Türkiye’de siyasetçiler Birand gibi düşünselerdi Türk-Yunan ilişkilerinin durumu bugünkünden çok farklı olurdu” dedi.

Zugla, Enet, Newsit, Onalert gibi çok tıklanan haber siteleri de Birand’ın ölümüne yer verdiler.

Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu: “Bugün, yetenekli gazeteci ve ilham verici insan Mehmet Ali Birand’ın kaybını üzüntüyle öğrendim. Ailesine ve dostlarına başsağlığı dilerim. Mehmet Ali’nin kaybıyla mantıklı bir sesi, mizah güçlü bir sesi ve sevgi merhamet dolu bir sesi kaybettik. Türkiye ve dünya için hissedilir bir kayıptır. Mehmet Ali, Türk-Yunan yakınlaşmasına yapıcı ve destekliyici bir rol oynadı. O Yunanistan’ın dostuydu, benim de çok iyi bir dostumdu. Onu çok özeleyeceğiz.”

Birandın ölümü dış basında

KKTC basını: Yastayız

Mehmet Ali Birand’ın vefatı KKTC’de de büyük yankı buldu. Televizyon ve internet haber siteleri Birand’ın ölümünü birinci haber olarak duyururken, gazeteler birinci sayfalarından Türk basının yasta olduğunu vurguladı. Gazetelerin kullandıkları başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

Kıbrıs: Türk basını yasta, Yeni Düzen: Birand’ın son haberi çok üzdü, Afrika: Her ay 32 gün çekerdi, Star Kıbrıs: Yastayız, Kıbrıslı: Basının duayeni öldü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!