Bir yıldız daha kaydı

Güncelleme Tarihi:

Bir yıldız daha kaydı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 10:54

Türk sinemasının unutulmaz jönü Muzaffer Tema, Çeşme Ege Kent Sitesi’ndeki yazlığında hayata veda etti.

Haberin Devamı

İzmir’in Çeşme İlçesi’ndeki evinde vefat eden Türk sinemasının unutulmaz jönlerinden Muzaffer Tema’nın isteği yerine getiriliyor. Tema’nın cenazesi, yarın Ilıca’daki Zekiye Boyacı Camii’nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Çeşme Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

92 yaşındaki Muzaffer Tema, bu sabah (Salı) saat 09.15’te evinde hayatını kaybetti. Eşi İnci Tema, ünlü aktörün geçen hafta Pazar günü beyin enfarktüsü geçirdiğini ve solunum yetmezliği çeken Tema için doktorların fazla ümitli konuşmadığını belirtti. Ünlü aktörün evinde huzur içinde yaşama veda ettiğini belirten İnci Tema, “Çeşme’de gömülmek istiyordu ve Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’ndan mezar yeri istemişti. Son dakikalarında elimi tuttu ve ’Seni seviyorum’ diyerek hayata veda etti. Son ana kadar bilinci yerindeydiö diye konuştu. Tema, ünlü aktörün cenazesini 5 yıldır yaşadığı Çeşme’de defnetmek istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

SENÄ° SEVÄ°YORUM DÄ°YORDUK"

Hayat arkadaşını kaybeden 68 yaşındaki İnci Tema duygularını "Acılıyız, üzüntülüyüz" diye ifade etti. Ünlü aktörü kaybetmiş olmanın acısını çok derinden hissetiğini belirten Tema, "Kaç gündür bir türlü vedalaşamıyorduk. Hem İngilizce hem Türkçe ’seni seviyorum’ diyorduk" diye konuştu.

FOTOÄžRAFLARLA MUZAFFER TEMA

/images/100/0x0/55eae660f018fbb8f89ddff4

MUZAFFER TEMA'YI KAYBETTÄ°K / WEB TV

Çeşme’deki evlerini 1999’da satın aldıklarını ve Muzaffer Tema’nın Çeşme’ye aşık olduğunu ifade eden İnci Tema, "Sık sık ’Dünyada o kadar çok gezdiğim yer olmasına rağmen Çeşme’yi ve buradaki evimi çok sevdim’ derdi. Zaten burada yaşamak, hayatının son zamanlarını burada geçirmek kendi isteğiydi. Beş yıl öncesine kadar ABD’ye gittik geldik. ’Artık yaşlandım, yolculuk zor geliyor’ dediğinde ise Çeşme’den ayrılmadık. Sağlığı çok iyiydi. Geç kalkardı, kahvaltısını yapıp denizi seyrederdi. Yaz kış sürekli Çeşme’de yaşıyorduk. Sitemizde herkese selam verir, sohbet ederdi. Gün sonunda da havuz başındaki kafeteryada oturur, dostlarımızla sohbet eder ve yemeğimizi yerdik. Çok fazla sosyal hayatımız yoktu. Ara sıra dışarıya yemeğe çıkardık. Çok sakin, huzurlu bir yaşantımız oldu. ABD’de tanışıp evlendik. 1986’dan itibaren sinema hayatından ayrılmıştı. İki yıl önce Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde onur ödülü verildi. Bir çok erkeğe kullandığı saati ve giyim tarzıyla idol oldu" dedi.

Haberin Devamı

TÃœRKÄ°YE'YÄ° HOLLYWOOD'TA TEMSÄ°L EDEN Ä°LK TÃœRK  Â

1919 yılında İstanbul’da doğan Muzaffer Tema, İstanbul Belediye Konservatuvarı’ndan mezun oldu. Ankara Devlet Konservatuvarı ve Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası’nda görev yapan Tema, 1949 yılında “Uçuruma Doğruö filmi ile sinema kariyerine başladı. 1959 yılında bir süreliğine ABD’ye giden Tema, sinemada yeni yüzlerin ortaya çıkmaya başlamasıyla karakter rollerinin vazgeçilmez ismi oldu. “Kanun Namına, İngiliz Kemal Lawrence’a karşı, Buruk Acı, Damga, Seninle Düştüm Dile, Fakir Gencin Romanı, Kahveci Güzeli, Posta Güvercini, Kırık Merdiven, Milyonerin Kızı onun unutulmaz filmleri arasında yeraldı. Tema, dört filmde yapımcı oldu, bir filmde yönetmenlik, bir filmde de senaristlik yaptı. Tema, toplam 146 filmde rol aldı.

Haberin Devamı

Türk sinemasının ilk romantik jönü, ilk erkek starı Muzaffer Tema bir dönem Marilyn Monroe, Zsa Zsa Gabor gibi dünya starlarının gözdesi idi.

Türk sinemasında başarılara imza atan ve hızla yükselen yıldızına rağmen birdenbire Amerika'ya gitmeye, Amerikan rüyasını gerçekleştirmeye karar verdi. Amerikaya ayak basar basmaz Paramount Film Stüdyosunun Newyork ofisine başvurdu ve bir gün katıldığı bir kokteylde prodüktör Sukuras'la tanıştırıldı. Ayağının tozuyla hızla girdiği Hollywood’da Türkiye'de de gösterilen iki filmde oynar. 'Certain Smile' (Acı Tebessüm), 'Twelve to the Moon' (Aya Giden 12 Adam). 

ZSA ZSA GABOR Ä°LE YAÅžANAN AÅžK

Los Angeles'ta, Cumhuriyet Balosu'nda tanıştığı Zsa Zsa Gabor ile kısa süreli bir aşk yaşayan Tema Hollywood hayalini gerçekleştirmeye başladı ve kendini bir anda Gary Grand, Gary Cooper, Robert Mitchum, Marilyn Monroe gibi dünya starları arasında buldu. Burada 2,5 sene kalan ünlü aktör babasının vefatı nedeniyle Türkiye'ye dödü.

Haberin Devamı

AY'A GÄ°DEN Ä°LK TÃœRK

Muzaffer Tema'nın Hollywood'taki macerasına sığdırdığı 2 filmden biri olan 'Aya Giden 12 Adam' ile Ay’a ilk adımını attı. 1959 yapımı Aya Giden 12 Adam filmiyle Colombia Pictures'ın yapımcılığını üstlendiği David Bradley'in yönettiği filmde 12 farklı milletten astronotun Ay'a seyahati konu ediliyordu. Tema ise 12 astronot arasında Dr. Selim Hamid'i canlandırmış, Ay’a ilk adım atan astronotlardan biriydi. Böylece Neil Armstrong’tan tam 10 yıl önce bir Türk Ay’a ilk adımını atmıştı.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!