Bir yılda dokuz eşcinsel öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Bir yılda dokuz eşcinsel öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2001 00:00


Sevinç YAVUZ
Haberin Devamı

Önce güven veriyorlar, birkaç arkadaş daha çağırıp ilişkiye giriyor, öldürüyor ve soyuyorlar

Son bir yılda çok sayıda eşcinsel öldürüldü. Üstelik bu cinayetlerin çoğu geçtiğimiz üç-dört ay içinde işlendi. Cinayetlerin bir ortak noktası, hepsinin İstanbul'da işlenmesi. Cinayetlerin bunun dışında da ortak özellik göstermeleri Emniyet'i bu cinayetlerin sistematik olup olmadığını, belli bir siyasi kimlik taşıyıp taşımadığını araştırmaya yöneltti. Emniyet yetkilileri, bu cinayetler öncesinde katilin güven sağladığını, sonra eve arkadaşlarını davet ettiğini ve cinayetlerin toplu işlendiğini söylüyor. Çok sayıda travesti cinayeti ise bu rakamların dışında.

Hepsi vahşice katledildi

Adı: Çetiner Çalık Yaşı: 30 İşi: Mühendis

Öldürüldüğü yer ve tarih: Beşiktaş, Ocak 2001

Ailesinden ayrı yaşıyordu. Genç ve yakışıklıydı. Polis ilk önce aşk cinayeti ihtimali üzerinde durdu. Yakın çevresindeki kadınların hepsi araştırıldı. Sonuç alınamadı. Bu sırada Çalık'ın gay bir arkadaşı olduğu ortaya çıktı. Soruşturma bu yönde ilerletildi. Galatasaray maçından bir gece önce Beyoğlu'ndaki gay barlardan birine gittiği ve bir erkekle gece geç saatte ayrıldığı tespit edildi. Çalık'ın son gününü takibe alan polis Galatasaray maçına kadar izini sürebildi. Ancak Çalık'ın maçtan sonra ne yaptığı şimdilik karanlıkta. Polise göre cinayet gecesi Çalık maçta tanıştığı biri ya da birileriyle eve geldi. Katilleri bulunamadı.

Adı: Hüseyin Çavuş Yaşı: 54 İşi: İşçi emeklisi

Öldürüldüğü yer ve tarih: Topkapı, Ocak 2001

Samsunlu. Çevresinde dürüst ve sakin kişiliğiyle tanınıyordu. Öldürüldüğü gün Topkapı civarındaydı. Üç gençle para karşılığında cinsel ilişki kurmak üzere anlaştı. Ancak paranın miktarında tartışma çıkınca öldürüldü. Cesedi kaledibinde yarı çıplak bulundu. Katilleri yakalandı.

Adı: Petro Melikşahoğlu Yaşı: 35 İşi: -

Öldürüldüğü yer ve tarih: Harbiye, Şubat 2001

İstanbul'da askerlik yapan Eskişehirli bir gençle uzun süredir devam eden bir ilişkisi vardı. Gencin askerliği bitince memleketine döndü. Ancak bir süre sonra üç-dört arkadaşıyla İstanbul'a geri geldi. Arkadaşlarına ‘‘size inanamayacağınız şeyler yaşatacağım’’ vaadinde bulunmuştu. Eskişehirli grup Melikşahoğlu'nu cinsel ilişkiye zorladı. Kabul etmeyince de öldürüldü ve soyuldu. Katilleri yakalandı.

Adı: Berç Anahtarcı Yaşı: 37 İşi: -

Öldürüldüğü yer ve tarih: Kumkapı, Şubat 2001

Gedikpaşa'da harap bir evde yaşıyordu. Parasızdı. En son ilişki kurduğu kişi tarafından öldürüldü ve soyuldu. Katili yakalandı.

Adı: Salem Demircigöz Yaşı: - İşi: Turizmci

Öldürüldüğü yer ve tarih: Beyoğlu, Mart 2001

Genç bir erkekle uzun süreli bir ilişki yaşadı. Sevgilisine kendi çalıştığı şirkette iş buldu. İlişkileri bitince sevgilisini işten attırdı. Öfkeli genç bir gün geri döndü. Ancak polise verdiği ifadede ‘‘Bana cinsel ilişki teklif ettiği için öldürdüm’’ dedi. Ancak araştırma aralarında uzun süreli ilişkinin varlığını gösteriyordu. Katili yakalandı.

Adı: Aziz Çabuk Yaşı: 45 İşi: Ticaret

Öldürüldüğü tarih ve yer: Küçükçekmece, Ocak 2000

Öldürülmeden önce Mecidiyeköy civarından dört gençle birlikte oldu. Gençler para karşılığında Çabuk'la birlikte olduktan birkaç gün sonra geri döndüler. Çabuk'un cesedi bulunduğunda beyni ezilmiş, penisi kesilmiş ve soyulmuştu. Katilleri yakalandı.

Adı: Cemalettin Karakuş Yaşı: 44

İşi: Almanya'dan dönüş yapan işçi

Öldürüldüğü yer ve tarih: Şişli, Ekim 2000

Beyoğlu'ndaki gay barların müdavimlerindendi. Cinayet gecesi iki erkekle bardan ayrıldı. Bulunduğunda defalarca bıçaklanmış ve kafası sert bir cisimle ezilmiş, aynı zamanda da evi soyulmuştu. Katilleri yakalandı.

Adı: Ekrem Yılmaz Yaşı: 49 İşi: İşçi emeklisi

Öldürüldüğü yer ve tarih: Fındıkzade, Ekim 1999

Öldürüldüğü gün doktor arkadaşını aramış ve üç gencin geleceğini söylemişti. Cesedi bulunduğunda 20 yerinden bıçaklanmış ve boğazı kesilmişti. Evi soyulmuştu. Evde yapılan incelemede katilleriyle ilişki kurduğu anlaşıldı. Katilleri bulunamadı.

(Aynı şekilde Tarlabaşı'ndaki evinde öldürülen Ozan adlı eşcinsel, cinayet zincirinin dokuzuncu halkası. Ancak Emniyet'ten Ozan'la ilgili bilgi gelmedi.)

Metin Örel

(İst. Emn. Mdr. Cinayet Masası Amiri)

Katiller anlaşılmaz bir hınçla dolu

Eşcinsel cinayetlerini diğerlerinden farklı kılan nedir?

- Bu cinayetler biraz karmaşık. Hem cinsel ilişki kuruluyor hem de soygun yapılıyor. Mesela bir olayda, üç dört genç maktülü evinde cinsel ilişkiye zorluyor. Adam hastayım diyerek kabul etmiyor. Bunun üzerine grup adamı vahşice öldürüyor. Bütün cinayetlerde grubun diğer üyeleri de cinayete katılıyor. Eşcinsel cinayetlerinin dikkat çeken bir başka özelliği de kurbanların vahşice katledilmeleri. Sanki katil bilmediğimiz bir hınçla dolu, defalarca bıçak saplıyor, kurban delik deşik ediliyor.

Eşcinselleri katletmeyi kafasına koymuş gruplar mı var?

- Olabilir. Bunun şimdilik sistemli olduğunu gösteren kesin bulgu yok. Ama garip bir çelişki var bu cinayetlerde çünkü öldürülen eşcinselle mutlaka cinsel ilişki de sözkonusu.

Yine söylentilere göre bazı olaylarda saldırganlar belli bir siyasi kimlikle ortaya çıkmış.

- Cinayetlerin belli bir siyasi düşünceyle ilgisi yok. Ama bir süre önce bir adama şantaj yapan bir çete yakaladık. Dört kişilik bir grup vardı. Adama tecavüz ederken fotoğraf çektirmişler ve bu fotoğraflarla şantaj yapmaya kalkmışlar. Grubun elebaşı olan kişi MHP'nin Ülkü Ocakları'na üyeydi.

Eşcinsellerin hangi mekanlardan sakınmaları gerekiyor?

- Gay barlarda, Taksim Meydanı ve civarında, kalabalık otobüslerde ve maçlarda bu tip tanışmalar yaşanıyor.

Akla takılan sorular

Öldürülen bütün eşcinseller soyuluyor. Bu nedenle ilk bakışta hepsi soygun amaçlı izlenimi veriyor. Öyleyse katiller neden kurbanla cinsel ilişkiye giriyor?

Diğer cinayetlerden farklı olarak eşcinseller neden 3-4 kişilik gruplar tarafından öldürülüyor?

Bu cinayetlerde dikkat çeken bir diğer şey katillerin duyduğu hınç duygusu. Neden her zaman bıçak kullanılıyor ve kurban neden onlarca defa bıçaklanarak delik deşik ediliyor?

Bu cinayetler sistemli değilse, poliste belgeli şantaj dosyaları nasıl açıklanabilir?

Cinayetlerin ortak yönleri

Eşcinselleri öldüren katillerin hepsi bıçak kullanıyor.

Bütün cinayetler vahşice işleniyor. İşkenceye uğrayan maktül çok. Polise göre bu katiller bilinmez bir hınçla dolu.

Cinayetlerin birçoğu üç-dört kişilik gruplar tarafından işleniyor.

Hepsinde katil ya da katiller cinsel ilişkiye girdiği halde mahkemede ‘‘Cinsel ilişki teklif ettiği için öldürdüm’’ diyerek ceza indiriminden yararlanmaya çalışıyor.

Bütün cinayetlerde soygun gerçekleşiyor.

Katil önce ilişki kurduğu eşcinselin güvenini kazanıyor. Karşılıklı güven sağlanınca arkadaşlarını da eve getirmeyi teklif ediyor. Sonrası soygun ve cinayetle sonuçlanıyor.

Üç kişi canını zor kurtardı

Eşcinsellere yönelik saldırıların hepsi cinayetle sonuçlanmadı. Geçtiğimiz ay biri bankacı iki kişi saldırganların elinden canını zor kurtardı. İki olayda da saldırganlar aynı taktiği izlemişti. Bir barda tanışılıyor, saldırgan güven kazandıktan sonra arkadaşlarını eve getirmeyi teklif ediyor.

Üçüncü saldırı ise bu yılın başında meydana geldi. Yaralanan Mehmet Aydın'dı (üstte). Saldırganın Kudret Bozok (sağda) olduğunu tespit eden polisin açıklaması ise ilginç: Bozok iki eşcinsel cinayetinin daha zanlısı olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!