Bir sanat olarak 'YerleÅŸmek'

Güncelleme Tarihi:

Bir sanat olarak YerleÅŸmek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 15:18

İstanbul Güncel Sanat Müzesi'nde Proje 4L'nin düzenlediği Yerleşmek başlıklı sergi 1 Aralık'a kadar uzatıldı. Sergide, şehirleşmeye bağlı olarak geleneksel yaşam biçiminde yaşanan değişiklikler, ev içindeki görselliğin inşası gibi konular ele alınıyor.

Haberin Devamı

Sergide, Hüseyin Alptekin, Can Altay, Halil Altındere, Tina Carlsson, Esra Ersen, Erik Göngrich, Hakan Gürsoytrak, Gülsün Karamustafa, Aydan Murtezaoğlu ve Bülent Şangar'ın yapıtları yeralıyor.

Hüseyin  Alptekin, reklam panolarında kullanılan parlak renkli payetlerden ördüğü yapıtıyla ve dünyanın farklı kentlerinden ismini almış otel tabelalarını sunduğu "Capacity" adlı yapıtıyla sergiye katılıyor. Payetlerden oluşturulmuş, "Tremor, Rumor, Hoover"da Alptekin, küresel İstanbul kentindeki kanun karşıtı kapitalizmin bir göstergesi olan ve trend yaratıcılarının elinden çıktıktan sonra ucuz pazarlar için yeniden üretilen malların dönüşümüyle ilgileniyor.

Can Altay, beyaz sinek teliyle, sergi mekanının içinde, diğer işleri ve dolaşım alanlarını kesintiye uğratacak bazı belirsiz ve tedirgin sınırlar çizecek, zaman zaman ziyaretçiyle işlerin arasına girecek, zaman zaman da dolaşımı belirleyecek düşey yüzeyler oluşturdu. Halil Altındere'nin sergideki yapıtlarından biri olan "Annem Pop Art'ı seviyor, çünkü Pop Art rengarenk", kültürün, dolaşıma girdiğinde, ev mekanı içinde nasıl bir görünüm aldığıyla ilgili ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

Tina Carlsson kendi çektiği ve küçük kızının çektiği fotoğraflardan oluşturduğu bir diziyle sergide yer alıyor. Bu fotoğraflarda, sıradan yaşam görünümlerinin ve ev içindeki eşyaların alışılmış düzeninin Kuzey ışığı içinde farklı bir göz tarafından yeniden betimlendiği görülüyor. Esra Ersen'in videosunda tek cinsiyetli kamusal ve özel bir mekan olan hamamda, iki kadının birbirlerine anlattıklarına tanık oluyoruz.

Hakan Gürsoytrak'ın resimleri, köy ile kent arasında kalmış, kendi kendine ve kendi zamanında kurulmuş bir dünyayı konu ediniyor.

Erik Göngrich, yapıtını bir gezginin kullandığı malzemelerden kuruyor, bir rehber kitap, bol miktarda dia ve yaptığı çizimlerle bir İstanbul okuması gerçekleştiriyor.

Gülsün Karamustafa, Atıf Yılmaz'ın çektiği ve herbirinde ünlü bir erkek film yıldızının ağladığı 3 ayrı senaryodan oluşan "Erkek Ağlamaları" adlı işinde müzenin bulunduğu bölgede çekilmiş olan "Bir Yudum Sevgi" adlı filme göndermede bulunuyor ve genellikle mahrem bir eylem olan erkek ağlamasına farklı bir bakış getiriyor. Filmlerdeki erkek oyuncular, Fikret Hakan, Ekrem Bora ve Cüneyt Arkın. Gülsün Karamustafa'nın projesi, ilk kez Proje4L'de izleyiciye sunuluyor.

Haberin Devamı

Aydan Murtezaoğlu'nun, yaşamla mantıksal bir bağ kurmayı çok da gereksinmeyen ve kendi mahremiyetleri içinde meşrulaşmış imgeleri, her türden birlikteliklerle aniden beliriveriyorlar. Aydan Murtezaoğlu'nun "pastoral" sahneleri Proje4L'de ilk kez izleyiciye sunuluyor. Bülent Şangar'ın "Fragile" adlı videosunda ev, toplumun tuhaf bir mikrokozmosu olarak karşımıza çıkıyor. "Fragile" Proje4L'de ilk kez izleyici karşısına çıkıyor.

Oda Projesi ise Gültepe'de bir apartman dairesi kiraladı ve bu mekan temel alınarak gelişen ana proje dışında, çevrede oturanların belirleyeceği etkinlikler gerçekleştirilecek. 
 
TAKSÄ°M'DEN TAKSÄ°M'E EHLÄ°YETSÄ°Z PERFORMANS

YerleÅŸmek sergisi kapsamında ilgi çekici bir sunum ve müzik performansı da yeralıyor. Taksim'den Taksim'e Ehliyetsiz Performans baÅŸlıklı sunumu Orhan Esen hazırladı. Esen'in  aynı gün içinde Ä°stanbul'a özgü, özel binek otomobil hariç olmak üzere çok sayıdaki deÄŸisik "vesait" ile Taksim'den yola çıkıp tekrar aynı noktaya geri dönerek gerçeklestirmeyi denediÄŸi ehliyetsiz performans, Proje4L - Istanbul Güncel Sanat Müzesi'nden sunulacak.Â

Haberin Devamı

Sunum, 4 Kasım'da yapılan bu performansın kayıtları ve belgeleri temelinde, özgün bir formatta ÅŸekilleniyor. Performans, Ä°stanbul ve ulaşım temasına, yalnızca sıkça dile gelen ya da gelemeyen gündelik sorunlar açısından deÄŸil, bir kültürel ve tarihsel zenginlik açısından bakmayı amaçlıyor.Â

Bu performansın video kayıtları 24 Kasım'da Proje4L Istanbul Güncel Sanat Müzesi'nde ilk kez gösterilecek. Mart 2002 den itibaren internette www.forumistanbul.net adresinden izlenebilecek.

SIFIR KÖR!

Sergi kapsamında 24 Kasım  bir de müzik performansı var. Sıfır Kör'ün elektronik müzik ve videodan oluşan bu performansı saat 18:30'da başlıyor. Zafer Aracagök elektronik müzik kimligini "Sıfır" olarak adlandiriyor. Kör ise Ersan Ocak, Kemal Seçkin ve Tolga Avcil'den oluşan bir video grubu.

Haberin Devamı

Performansi olusturan kavram Rezonans olarak belirlendi. Bu sekilde müzik ve videonun birbirini karsilikli harekete geçirip bir bütünlük olusturmadan  hem birlikte hem de ayri ayri nasil varolabilecegini sorgulamak amaçlaniyor.


Proje4L - Istanbul Güncel Sanat Müzesi
Harman Sok, Harmanci Giz Plaza, Levent
Tel: 0 212 281 51 50
www.proje4l.org 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!