Bir kırmızı kart da Avrupa'dan

Güncelleme Tarihi:

Bir kırmızı kart da Avrupadan
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2001 10:03

Refah Partisi davasını değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, siyasal İslam'a 'prim' veren bir partinin varlığının laik, cumhuriyetçi bir anayasal yapıya 'tehdit' oluşturabileceğine karar verdi.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Refah Partisi davasında, siyasal İslam'a 'prim' vermeyen ve bu türlü bir partinin varlığının laik, cumhuriyetçi bir anayasal yapıya 'tehdit' oluşturabileceğini vurgulayan karar aldı.




Mahkeme aynı zamanda bir tazminat kararı almadı. AÄ°HM, buna raÄŸmen siyasi partilerin kapatılmasının, o partiye oy veren seçmenlerin cezalandırılması anlamına geldiÄŸini de vurguladı. AÄ°HM'nin yedi yargıçtan oluÅŸan üçüncü dairesi, dün RP'nin kapatılması ile ilgili davayı sonuçlandırdı. Gerekçeli kararın 31 Temmuz'da açıklanacağı bildirildi. AÄ°HM'deki dünkü görüşme, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'nin 'örgütlenme hakkı'nı güvence altına alan 11'inci maddesinin ihlal olup olmadığı üzerinde odaklandı. Yargıçlar, partilerin kapatılmasının demokrasilerde 'yaygın' olabilecek bir yöntem olmadığı ve bunun insan hakları sözleÅŸmesine göre 'ihlal' olarak deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸi konusunda görüş birliÄŸine vardı. Gerekçeli kararda mahkeme, RP'nin faaliyetleri ve parti yöneticilerinin söylemlerinin, anayasal düzene 'tehdit' oluÅŸturduÄŸunun da altını çizdi. Mahkeme böylelikle, parti yöneticileri olan ve partinin kapanmasıyla 'yasaklı' duruma düşen Erbakan, Åževket Kazan ile Ahmet Tekdal'ın söylemlerini, yine Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'nin 'ifade özgürlüğü' ve 'din ve vicdan özgürlüğü'nü güvence altına alan 9'uncu ve 10'uncu maddesi çerçevesinde deÄŸerlendirmedi. AÄ°HM daha çok partinin kapatılmasından ziyade 'parti yöneticilerinin yargılanması'nın daha 'doÄŸru' olabileceÄŸi yönünde görüş belirtti. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!