GeleceÄŸin tüm ÅŸirketleri Çinli olacak

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin tüm şirketleri Çinli olacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 17:52

Uzunca süre ucuz ve kaliteli mal üretimi ile bilinen Çinli şirketler, şimdi kalite tarafında attıkları emin adımlarla Avrupa ekonomisinin motoru ve kalitenin beşiği Almanya’yı da yavaş yavaş kuşatıyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

Alman Q-Cells şirketinin CEO'su Anton Milner'a, Asya tarafından gelen rekabet sorulduğunda bahsi geçen şirket güneş panelleri pazarında dünya lideri konumundaydı.

 

Milner bu soruya tepeden bakan bir ifade tarzıyla, 'Alman tüketiciler 20 yıl kullanacakları ürünleri, Çin'den satın almaz' demiÅŸti.Â

 

Bu sözlerden sadece birkaç sene sonra Çinli panel üreticisi Suntech Power, Alman şirketini geride bıraktı. Elbette, Milner de bu dönemde koltuğundan oldu. Q-Cells'in 11 milyar euro olan piyasa değeri 2007'nin sonunda 390 milyon euroya kadar geriledi.

 

Haberin Devamı

Suntech'in yanı sıra Yingli Green Energy ve JA Solar gibi aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar da Alman pazarını ucuz ancak dayanıklı panellerle dolduruyor. Bununla birlikte, sektörün Alman üreticileri tarafında çok fazla yaprak kımıldamıyor.

 

Ä°BRETLÄ°K HÄ°KAYE

Q-Cells'in yaşadıkları Alman endüstrisi için ibret alınması gereken bir hikaye özelliği taşıyor. Tam da ülkedeki makine imalatçıları, otomobil üreticileri ve mühendislik şirketleri 2009 yaşanan büyük krizden sonra yeniden ayağa kalkmışken, Çinli şirketler Avrupa'nın en büyük ekonomisi için ufuktaki yeni bir tehlikenin fişeğini yakıyor.

 

ALMANYA’YI GERİDE BIRAKTI

Uzunca bir dönem ucuz giyim eşyası, oyuncak ve elektrikli cihaz üreten bir pazar olarak bilinen Çin, 2009 yılında Almanya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi konumuna yükseldi. Çin, Almanya ile yaptığı ticarette geçen yıl 17 milyar euro fazla verdi. Çin bugün de Avrupa ekonomisinin itici gücü olan Almanya'nın en kritik sektörlerini tehdit ediyor.

 

Haberin Devamı

Almanya'nın önde gelen sanayi şirketlerinden Bosch'un CEO'su Franz Fehrenbach, "Çin'in birkaç yıl içerisinde Avrupa'da özellikle de makine sektöründe büyük bir atak yapmasını bekliyorum... Çinliler kalite ve teknolojilerini geliştirecek ve bunun yanında fiyat konusunda da oldukça rekabetçi olacak" dedi.

 

ALMAN MÃœHENDÄ°SLERÄ° KAPIYORLAR

Çin ataÄŸa geçtikçe Avrupa'ya yönelik tehlike daha büyük boyut alıyor. Çinli ÅŸirketler, halihazırda Avrupa'da üretim ve araÅŸtırma-geliÅŸtirme merkezleri açıp, Alman mühendisleri kendisi için çalıştırıyor. Yapı gereçleri üreten Sany'nin Avrupa BaÅŸkanı Daniel He, "Satış ve pazarlama faaliyetlerine gelecek yıl baÅŸlayacağız ve Avrupa'nın tüm büyük pazarlarına girmeyi planlıyoruz" dedi.Â

 

Haberin Devamı

2007'de sadece yedi olan Çinli şirketler tarafından Almanya'ya yapılan yatırımların sayısı 2009'da 45'e çıktı ve bu alanda liderliği Hollanda'nın elinden aldı.

 

Çinli şirketler bu sayede markaları ve yeni teknolojileri transfer etme, satın alma ve geliştirme fırsatını yakalıyor. Alman şirketlere ise buna karşılık, teknolojilerini daha da ileri taşıma ile hem Çin hem de diğer gelişmekte olan ülkelerde pazarlarını geliştirmeye zorlamaktan başka çare kalmıyor.

 

 

* Bu yazı Financial Times'ta, "China and Germany: Reflected glory" başlığıyla yayımlanan analiz haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!