Bir dönemin sonu

Güncelleme Tarihi:

Bir dönemin sonu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 00:27

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta kalan tüm ABD askerlerinin 31 Aralık tarihine kadar çekileceğini açıkladı

Haberin Devamı

Obama, Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile yaptığı video konferansın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Söz verdiğimiz gibi Irak'taki tüm askerlerimiz yıl sonundan önce ülkelerine dönmüş olacaklar. Yaklaşık dokuz yıl sonra ABD'nin Irak'taki savaşı da sona erecek" dedi.

Obama, ABD ile Irak arasında bundan sonra "karşılıklı çıkar ve karşılıklı saygıya dayanan eşit bir ortaklığın kurulacağını" da sözlerine ekledi.

Bu açıklama, ABD'nin Mart 2003'te başlattığı Irak savaşında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. ABD, Ağustos 2010'da muharip askerlerini Irak'tan çekmişti.

50 BÄ°N ASKER VARÂ

Şu anda Irak'ta kalan yaklaşık 50 bin ABD askeri Iraklı güvenlik güçlerine danışmanlık yapıyor. ABD'nin geri çekilme takvimi çerçevesinde 2011 sonunda bu 50 askerin de ülkelerine dönmesi öngörülüyordu.

Haberin Devamı

Ancak son dönemde artan şiddet olayları ve bölgesel gelişmeler nedeniyle geri çekilmenin ertelenmesi gündemdeydi.

ABD ve İngiltere önderliğindeki koalisyon güçleri, 20 Mart 2003 tarihinde Irak'ta kitle imha silahları bulunduğu gerekçesiyle Irak işgaline başlamıştı.

Aradan geçen süre içerisinde Irak'ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin devrildi ve daha sonra yargılanarak idam edildi.

Kitle imha silahlarının varlığı ise hala kanıtlanabilmiş değil.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!