Bir cennet belde: İçmeler

Güncelleme Tarihi:

Bir cennet belde: İçmeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

‘‘Tanrı cennete göndermeyeceği kullarına Gökova'yı, çok sevdiklerine de cennetin yanı sıra İçmeler'i gösterirmiş...''

Muğla'yı geçip Sakar Geçidi'nin kıvrımlarından kuş misali süzülmeye başladığınızda karşınıza çıkan manzarayla adeta büyülenirsiniz. Bu büyünün adı Gökova'dır. Gökova'dan 29 kilometre sonra Marmaris'in eşsiz güzelliği karşısında şaşkınlığınız daha da katlanır. Mavi ve yeşilin içiçe girdiği Marmaris'ten hemen sonra bakir güzelliğiyle İçmeler kollarını uzatır. Çiçeklerin renk cümbüşü, yemyeşil ormanın huzuru büyülü bir ortama doğru çeker. Denizin bu denli maviliğine, envai çeşit çiçek arasından gülümseyen enginliğine hayret edersiniz.

Halk Plajı mevkiini geçip tepeden İçmeler'in çatı mecburlu mimarisini gördüğünüz zaman gıpta ettiğiniz Avrupalı kentlerin İçmeler'e yetişmek için daha çok uğraş vermesi gerektiğini düşünürsünüz. Kıvrılıp giden yolda, çek-çek adı verilen tren benzetmesi traktörle karşılaşır, içini dolduran cıvıl cıvıl insanlarla selamlaşırsınız. Sevimli çuf çuf düdük çalarak dolaşır, taşıdığı insanların keyfine diyecek yoktur.

Plajı mavi bayraklı

Daha girerken farklı bir havanın esintisini duyarsınız, Venedik'i andıran çiçeklerle bezeli kanallar. Mimarisine hayran kaldığınız külah gibi oturtulmuş bacaların altındaki değişik yapılar. Sokakların temizliği, belirli noktalara yerleştirilmiş satıcıların düzeni, birbirinden çekici restoran ve barların ilginç görüntüsü, turistik yörelerden farklı bir çehre kazandırır İçmeler'e. ‘‘Paylaşılmayan güzelliğin hiçbir değeri yoktur'' ilkesiyle hareket eden İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, işte bu cenneti yaratan adam. Başkan Eren, bir hayali gerçekleştirdi. Marmaris hayranı eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bile ‘‘Yapılırsa, plaj ölür'' dediği, 6 metre genişliğinde 5 kilometre uzunluğunda taştan yaya yolunu inşa edip plajla bütünleştirdi. Otellerle plaj arasında bağlantı sağlayan yolun bitimine getirilen ipeksi kumlu plaj, ‘‘Mavi Bayrak'' almaya hak kazandı.

Cennetin mimarı

Peki İçmeler bu hale nasıl geldi? Bu sorunun yanıtını, ‘‘Cennetin mimarı'' olarak bilinen Belediye Başkanı ANAP'lı Zeki Eren'de. 49 yaşındaki doğma büyüme Marmarisli Eren, 11 yıllık İçmeler Köyü muhtarlığından sonra, ‘‘İçmeler belediye olmalı'' düşüncesini gerçekleştirmek için 1987 yılında kolları sıvadı. Marmaris Belediyesi'nin mücavir alanındaki şirin köyün, yepyeni bir çehre kazanması, 2 bin nüfuslu İçmeler'in geleceği için bakın neler yapmış Eren:

‘‘Birkaç arkadaş biraraya gelip İçmeler'in artık kabuğundan sıyrılıp turizm cenneti olması gerektiğini düşündük. Bu nedenle de ilk önce çarpık yapılaşmadan kurtulması gerekiyordu. Halkın yüzde 90'ı da ‘‘olur'' deyince, belediye statüsüne kavuştuk, turizm alanı içine alındık. Turizm yatırımları da teşvik görünce iş patladı. Marmaris'in uyguladığı imar planında revizyon yaptık. İnşaatların düzeni için tabanın yayılma alanını yüzde 40'tan 20'ye indirdik. Otellerde 5 kattan 3 kata, konutlarda ise 2 kata indirdik. Hepsine çatı zorunluluğu getirdik. Sıkı bir imar uygulaması yaptık. Kanalizasyon ve içme suyu projesini 4 yıl gibi kısa bir zamanda bitirdik. Yolları asfaltladık. Altyapı çalışmalarını otel önlerinden diğer taraflara doğru bitirdik. İlk belediye olduğumuzda 22 otel ve motel vardı. Yatak kapasitemiz ise 3 binlerdeydi. Şimdi 120 otel, motel var, yatak sayımız da 15 bin.'

Kış aylarından 6 bin 400 olan nüfusun, yazın 70 binin altına düşmediğini belirten Eren, ‘‘Bu yoğunluğu ancak düzenli bir yapılaşmayla kaldırabiliriz. Örneğin, animasyon yatırımımızın az olduğunu farkettik. Kolları sıvadık, Avrupa'da gördüklerimizle birleştirdik'' diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!